Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  15.06.2016

Hyvän kolesterolin vähyys sydänriski terveillekin

HDL-kolesterolin eli niin sanotun hyvän kolesterolin vähyys voi suurentaa sydäntautiriskejä, vaikka kolesterolitasot olisivat muuten kunnossa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Havainto on tervetullut, sillä monet HDL-kolesterolin vähyyden vaikutuksia koskevista tutkimuksista on tehty potilailla, joilla on jo kolesteroli- tai aineenvaihduntaongelmia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa HDL-kolesterolin yhteyksiä sydänsairauksiin tutkittiin seuraamalla sydämeltään terveitä osallistujia, joiden LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuudet olivat hyvällä tasolla.

Kymmenen vuoden seurannan aikana riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli noin kaksinkertainen osallistujilla, joiden veren HDL-pitoisuus oli alle optimaalisen tason. Tämä havaittiin, vaikka osallistujien muut kolesterolilukemat olivat kunnossa. Kuolleisuuteen pitoisuudet eivät vaikuttaneet seurannan aikana.

Tutkimuksessa HDL-pitoisuutta pidettiin vähäisenä, kun se miehellä oli alle 1 mmol/l ja naisella alle 1,3 mmol/l. Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä. Suomessa raja on 1 mmol/l sekä miehillä että naisilla.

HDL-kolesteroli kuljettaa haitallista kolesterolia pois kudoksista ja valtimoiden seinämistä, mikä pienentää sydän- ja verisuonioireiden vaaraa. Sen pitoisuuteen vaikuttavat perimä ja monet elintavat. Liikunta ja laihduttaminen lisäävät HDL:ää ja vyötärölihavuus ja tupakointi vähentävät sitä. Ruokavaliolla on vain pieni vaikutus HDL-pitoisuuteen.

UUTISPALVELU DIODECIM