Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  15.12.2014

Lihavuus nipistää jopa kahdeksan elinvuotta

Verrattuna normaalipainoiseen vaikeasti lihavat myös sairastavat suuremman osan elämästään.

Arvostetussa Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 4 000 ihmisen terveystietoihin ja niistä tehtyyn tietokonemallinnukseen.

Tulokset osoittivat lihavuuden ja ylipainon lisäävän huomattavasti riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen, mitkä selittävät pääosin lihavuuteen liittyvän kuolleisuuden.

Verrattuna normaalipainoisiin lievästi ylipainoiset (painoindeksi 25–30) kuolivat maksimissaan kolme vuotta aiemmin, lihavat (painoindeksi 30–35) arviolta kuusi vuotta aiemmin ja vaikeasti tai sairaalloisen lihavat (painoindeksi yli 35) kahdeksan vuotta aiemmin. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat potilaan iän ja sukupuolen mukaan.

Lihavat myös elävät normaalipainoisia suuremman osan elämästään diabeteksen tai sydän- ja verisuonitautien kanssa. Suurin vaikutus on vaikeasti lihavilla parikymppisillä, jotka sairastavat elämänsä aikana jopa 19 vuotta enemmän kuin normaalipainoiset.

Tulokset osoittavat lihavuuden haitat sitä suuremmiksi, mitä enemmän liikakiloja kertyy, ja mitä nuorempana ne kertyvät.

Suomalaismiehistä kaksi kolmesta ylittää normaalipainon ylärajan ja naisista niin käy joka toiselle. Teini-ikäisistä ylipainoisia on noin viidennes.

UUTISPALVELU DUODECIM