‹ Takaisin

Ihonhoito ja hiukset  |  Henna Kyllönen  |  05.05.2020

Huuliherpes

Huuliherpes eli yskänrokko on viruksen aiheuttama rakkula yleensä huulessa tai myös muualla kasvoissa, sierainaukossa ja suun limakalvolla.

Herpes-viruksen ensitartunta ei tavallisesti aiheuta oireita. Virus jää hermotumakkeeseen, kasvoilla tavallisimmin kolmoishermon juureen. Vilustuminen, auringon ultraviolettisäteily, kuukautiset, stressi tai jokin muu syy voi saada viruksen aktivoitumaan, ja se siirtyy hermoa pitkin iholle tai limakalvolle.

Virus siirtyy henkilöltä toiselle lähikosketuksessa, esimerkiksi suudellessa. Virusmäärä ja tartuttavuus ovat suurimmillaan silloin, kun iholla on näkyvä herpesrakkula tai rupi. Joka kolmannella tartunnan saaneista on herpesoireita elämänsä aikana ainakin kerran. Pienellä osalla herpes voi uusia jopa kuukausittain.

Huomioitavaa on myös, että huuliherpes voi tarttua suuseksissä seksikumppanin sukuelimiin.

Uusiutuvan huuliherpeksen itsehoito

Herpes uusiutuu tartunta-alueelleen. Uusiutuvan herpeksen ensimmäinen oire on yleensä paikallinen ihon tunnottomuus, sitten kirvely ja kutina. Viimeistään vuorokauden kuluessa ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Parantuminen vie muutamasta päivästä jopa 3–4 viikkoon. Uusiutuva herpes ei aina aiheuta lainkaan näkyviä oireita.

Huuliherpes parantuu ilman hoitoa 1,5-4 viikossa. Herpeksen paikallishoidossa käytettävien asikloviiri- tai pensikloviiri-emulsiovoiteiden tehosta ei ole vahvaa näyttöä. Paranemista voidaan nopeuttaa ja oireita lievittää asikloviiri- ja pensikloviirivoiteilla, sinkkivoiteella tai lääkkeettömillä huuliherpeslaastareilla. Hoito on syytä aloittaa heti ensimmäisten oireiden (kutina ja kihelmöinti) ilmaannuttua.

Auringolta suojautuminen aurinkosuojavoiteella ja vaatetuksella voi estää herpeksen ilmaantumista kesällä ja aurinkomatkoilla.

Paikallinen asikloviiri ja pensikloviiri

Paikallinen asikloviiri saattaa lyhentää paranemisaikaa noin vuorokauden verran heti annosteltuna, mutta se ei lyhennä kivun kestoa, kun taas pensikloviiri saattaa toistuvissa huuliherpesinfektioissa lyhentää molempia. Asikloviirivoidetta annostellaan 5 kertaa vuorokaudessa ja pensikloviirivoidetta jopa 10 kertaa vuorokaudessa heti herpeksen ensioireiden ilmestyessä. Hoitoa jatketaan noin 5 vuorokautta.

Hydrokortisonin lisääminen paikalliseen asikloviirivalmisteeseen näyttäisi ehkäisevän herpeshaavautumien kehittymistä, mutta ei lyhennä jo kehittyneiden haavautumien paranemisaikaa.

Asikloviiri- ja valasikloviiritabletit

Uusiutuvan huuliherpeksen hoitoon voidaan käyttää paikallisesti käytettävien valmisteiden ohella käyttää vaihtoehtoisesti asikloviiria tai valasikloviiria suun kautta annosteltuina tabletteina. Itsehoidossa nämä valmisteet ovat saatavilla lääkärin aiemmin toteaman toistuvan huuliherpeksen hoitoon yli 18-vuotiaille.  Näitä tablettivalmisteita ei tule käyttää, jos sinulla on heikentynyt immuunipuolustus tai munuaisten toiminta. Apteekissa varmistetaan näiden lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä.

Itsehoitoannoksilla oireiden kesto tutkimuksissa on lyhentynyt noin vuorokauden verran. Asikloviirin ja valasikloviirin tehoa huuliherpeksen itsehoidossa ei ole verrattu keskenään, joten niitä ei voida asettaa tehokkuuden suhteen paremmuusjärjestykseen (Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016, viitattu 5.5.2020). Valasikloviirin ja asikloviirin käyttö on sallittu myös raskauden ja imetyksen aikana.

Ensimmäinen annos asikloviiria tai valasikloviiria tulee ottaa mahdollisimman varhaisessa infektion vaiheessa, heti ensimmäisten infektioon viittaavien oireiden ilmaantuessa tai välittömästi rakkuloiden ilmaannuttua.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, kun kyseessä on
• rajuoireinen herpes (laaja ihon tai limakalvon rakkulointi, kuume, huonovointisuus)
• herpesrakkuloita esiintyy silmien alueella, otsalla tai hiuspohjassa
• herpeksen aiheuttama sidekalvontulehdus, kasvohalvaus ja imusuonitulehdus (ihossa etenevä punainen juova) tai
• jos herpes uusiutuu 6 kertaa vuodessa tai useammin

Lue lisää herpex simplex 1 (HSV-1) -viruksen aiheuttamista infektioista Terveyskirjastosta.