Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Intiimioireet | Henna Kyllönen | 04.05.2020
Emättimen kuivuus vaikuttaa myös sen normaaliin bakteerikantaan, jolloin pH muuttuu emäksisempään suuntaan ja tulehdusten (vaginoosi) riski kasvaa.
Bakteerivaginoosi on yhtä yleistä kuin emättimen hiivatulehdus. Kuparikierukan käyttäjillä tätä esiintyy jonkin verran enemmän ja myös tupakointi lisää riskiä saada bakteerivaginoosi.
Tavallisin bakteerivaginoosin oire on pahanhajuinen (kalamainen), runsas valkovuoto, joka on tasaista ja harmahtavaa.
Koska kyseessä on emättimen normaalien bakteerien (laktobasillien) häiriötilanne, jossa ne ovat korvautuneet hapettomassa tilassa viihtyvillä ns. anaerobisilla bakteereilla, pystytään normaalia bakteerikantaa lisäämällä myös hoitamaan tämän tulehduksen lieviä oireita itse.
Apteekeissa on saatavana maitohappobakteereita emättimeen annosteltavina kapseleina, joiden vaikutuksesta emättimen bakteerikanta ja pH-arvo normalisoituvat ja limakalvon vastustuskyky paranee. Hoitoa jatketaan tyypillisesti noin viikon ajan.
Lisäksi c-vitamiinia (askorbiinihappoa) sisältävien emätinkapseleiden vaikutus perustuu samaan. Bakteeritulehdusta aiheuttavien haitallisten anaerobisten bakteerien kasvu estyy, kun c-vitamiini ylläpitää emättimen luontaista happamuutta ja normalisoi emättimen pH-arvoa.
Näistä valmisteista voi olla hyötyä naisille, joilla on toistuvia tulehdusoireita.
Lue limakalvojen kuivuuden itsehoidosta täältä >.
Tutustu lisäksi emättimen tulehduksia ehkäiseviin vinkkeihin peseytymisen ja pukeutumisen osalta täältä >.
Lievä tulehdus voi hoitua itselääkinnällä, mutta oireellinen tulehdus hoidetaan reseptilääkkeillä (metronidatsoli, klindamysiini, dekvaliniumkloridi) paikallisesti tai suun kautta otettavin valmistein.
Lääkäriin on syytä hakeutua, jos
Lisää bakteerivaginoosista Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim).