‹ Takaisin

Intiimioireet  |  Henna Kyllönen  |  04.05.2020

Emättimen kuivat limakalvot

Tavallisin syy emättimen ja virtsateiden limakalvojen kuivuuteen ja ohenemiseen liittyvään oireiluun on vaihdevuosiin ja ikääntymiseen liittyvä estrogeenin puute. Vaivaa voi myös esiintyä imettävillä naisilla tai sen voi aiheuttaa lääkehoito.

Estrogeeni ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, paksuutta ja verenkiertoa, mikä suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta. Estrogeenivaikutuksen väheneminen tai puutos aiheuttaa limakalvojen ohenemista ja verenkierron vähenemistä emättimen ja virtsateiden limakalvoille.

Naiset kärsivät kuivista limakalvoista myös vaihdevuosien jälkeen, kun muut vaihdevuosioireet ovat jo hävinneet. Limakalvojen kuivuus ei kuitenkaan ole vain ikääntymiseen liittyvä ongelma.

Nuoremmilla naisilla limakalvojen kuivuutta voi aiheuttaa muut hormonaaliset tekijät kuten raskaus, imetys, kohdun tai munasarjojen poisto, ehkäisypillereiden käyttö, endometrioosin lääkehoito tai solunsalpaajahoito. Myös tiettyjen sairauksien, kuten nivelreuman, Sjögrenin syndrooman ja atooppisen ihottuman oireisiin kuuluu kuivat limakalvot.

Limakalvojen kuivuudesta johtuvia oireita ovat kutina, kirvely, polttelu ja arkuus. Kuivat limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipuja ja limakalvovaurioita, mikä osaltaan vähentää seksuaalista halukkuutta. Emättimen kuivuus vaikuttaa myös emättimen normaaliin bakteerikantaan, jolloin emättimen happamuus (pH) muuttuu ja bakteeri- tai hiivaperäisten emätintulehdusten riski kasvaa.

Bakteeritulehdukset ovat hiivatulehduksia yleisempiä vaihdevuosi-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Estrogeenipuutos aiheuttaa muutoksia myös virtsateiden limakalvoilla, josta voi seurata kivuliaisuutta virtsatessa ja tiheävirtsaisuutta. Lisäksi virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä ja virtsatietulehdusten riski kasvaa.

Tue limakalvoja itsehoidolla

Emättimen limakalvojen kosteuttamiseen tarkoitetut hormonittomat paikallisvalmisteet sopivat kaikenikäisille naisille:

  • Ulkosynnyttimien ihon hoitoon voidaan käyttää kosteuttavia hoitoöljyjä tai hajusteettomia perusvoiteita.
  • Liiallista kuivuutta ja kirvelyä voi helpottaa useilla kosteuttavilla valmisteilla, jotka eivät sisällä hormoneja.
  • Kosteuttavan emätintabletin vaikuttavana aineena on hyaluronihappo, joka vahvistaa emättimen limakalvoa ja samalla vähentää bakteeritulehduksen riskiä.
  • Saatavilla on myös pitkävaikutteinen kosteusgeeli, joka on kirkas, neutraali, öljytön, rasvaton ja kosteuden säilyttävä geeli.
  • Yhdynnässä käytettäviä liukuvoiteita on öljy-, vesi-, silikoni- ja rasvapohjaisia. Ostotilanteessa on syytä kysyä liukuvoiteen sopivuus kondomia käytettäessä, sillä osa liukuvoiteista haurastuttaa kondomin.
  • Tutustu lisäksi emättimen hiivatulehdusta ehkäiseviin vinkkeihin peseytymisen ja pukeutumisen osalta täällä >


Jos kosteuttavat valmisteet eivät riitä, tehokkain hoito on paikallinen estrogeenihoito. Paikallisesti käytetty estrogeeni ei imeydy emättimen limakalvolta verenkiertoon vaan vaikuttaa paikallisesti paksuntamalla limakalvoa ja palauttamalla rauhasten toimintaa kosteuden lisäämiseksi.

Estrogeenivalmisteiden paikallishoidon käyttö tulee varmistaa apteekin henkilökunnalta, jos käytössä on jo paikallinen, suun tai ihon kautta annosteltu hormonikorvaushoito. Lääkärin kanssa käytöstä kannattaa keskustella, jos taustalla on pitkäaikaissairaus kuten syöpä, maksa- tai munuaistauti tai sydän- ja verisuonisairaus.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua ainakin, jos

  • oireet viittaavat tulehdukseen
  • esiintyy ylimääräistä veristä vuotoa
  • oireena on virtsaamisvaivoja, kipuja tai selittämättömiä vuotoja
  • itsehoito ja -lääkintä eivät auta


Lue lisää limakalvojen kuivuudesta Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim).