‹ Takaisin

Intiimioireet  |  Henna Kyllönen  |  04.05.2020

Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoverisuonia. Tavallisimpia syitä pukamiin ovat ummetus, raskaus, istumatyö ja ylipaino.

Peräpukamat ovat usein oireettomia, mutta niihin voi liittyä myös kirkasta verenvuotoa, kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta peräaukon seudulla. Verenvuodon huomaa ulostamisen jälkeen paperiin pyyhkiessä. Myös kipua saattaa esiintyä, erityisesti palautumattomasti pullistuneessa pukamassa, jossa tapahtuu verenpurkauma.

Peräpukamien ehkäisy ja hoito

Peräpukamat liittyvät usein ulostamisen yhteydessä tapahtuvaan ponnisteluun. Peräpukamia voidaan siis parhaiten ehkäistä huolehtimalla, että uloste kulkee ilman pitkiä ponnisteluja. Sen tarvetta voidaan vähentää liikkumalla säännöllisesti ja syömällä kuitupitoista ruokaa, eli täysjyvätuotteita ja kasviksia. Tarvittaessa ulostetta voidaan pehmentää ummetuksen hoitoon käytettävillä valmisteilla.

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Ulos luiskahtaneita pukamia voi työntää varovasti takaisin. Leikkaushoitoa vaativat yleensä vain jatkuvasti peräaukon ulkopuolelle pullistuneet pukamat.

Oireiden lievitykseen voi tilapäisesti käyttää paikallisvalmisteina peräpukamavoiteita tai -puikkoja (prednisoloni + sinkokaiini, iktammoli + mentoli). Pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Paikallisvalmisteiden tehosta tai haitoista ei ole tutkimustietoa (Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016, viitattu 4.5.2020).

Hyvä hygienia on tärkeää. Peräaukon seutu pestään 1-2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Taputellaan kuivaksi, ei hangata.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos

  • peräaukosta tuleva verenvuoto on runsasta, pitkäaikaista tai verta on ulosteen seassa
  • itsehoito ei auta vaivoihin ja ne jatkuvat
  • pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä
  • ilmenee kovaa, äkillistä kipua (merkki peräpukaman kureutumisesta)
  • pukamaoireita on lapsella.

SoteDigi oy:n Omaolo-palvelussa voit tehdä itsenäisen oirearvion.

Lue lisää peräpukamista Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim).