‹ Takaisin

Intiimioireet  |  Henna Kyllönen  |  05.05.2020

Raskauden jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tilanteissa, joissa muu ehkäisymenetelmä on pettänyt: esimerkiksi kondomi on mennyt rikki, tai ehkäisyä ei ole käytetty.

Jälkiehkäisy ei ole tarkoitettu varsinaiseksi ehkäisymenetelmäksi. Sen käyttö on aina tilapäinen ratkaisu, jonka jälkeen on huolehdittava pysyvämmän ehkäisymenetelmän hankkimisesta.

Hormonaalinen jälkiehkäisy

Hormonaalisten jälkiehkäisytablettien teho on parhaimmillaan otettuna 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.
Saatavilla on keltarauhashormonia, 1,5 mg levonorgestreelia, sisältävä valmiste (NorLevo®), jossa pakkaus sisältää yhden tabletin. Se tulee ottaa mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Pakkauksen saa apteekista ilman reseptiä iästä riippumatta. Valmisteen käytölle ei ole terveydellisiä vasta-aiheita.

Toinen vaihtoehto on ns. progesteroniresetorin muuntelijaa, ulipristaalia sisältävä tabletti (EllaOne®). Myös tätä valmistetta saa apteekista korkeintaan yhden tabletin pakkauksen ilman reseptiä iästä riippumatta. Ehkäisyteho vastaa levonorgestreelia, kun jälkiehkäisyä käytetään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Kun aikaa suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut 3-5 vuorokautta eikä kierukkaa voida asentaa, on ulipristaali tällä aikavälillä mahdollisesti tehokkaampi kuin levonorgestreeli.

Jälkiehkäisyvalmisteet ovat apteekissa saatavilla lisäneuvontaa vaativina itsehoitolääkkeinä (ns. LVI-lääke). Tämä tarkoittaa, että jälkiehkäisyvalmisteen toimittamisen yhteydessä apteekissa on varmistuttava, että asiakas voi käyttää tuotetta turvallisesti ja oikein.

Kuparikierukka jälkiehkäisynä

Kuparikierukka on jälkiehkäisymenetelmistä tehokkain: raskaaksi tulee vain 0,1 %. Kierukan etuna on, että jatkoehkäisy tulee hoidettua samalla. Kierukan asennus pitää tehdä kuuden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Haittoihin kuuluu mahdollinen tulehduksen riski, jonka estämiseksi tarvittaessa voidaan antaa ennaltaehkäisevä antibioottihoito. Hormonikierukkaa ei suositella jälkiehkäisyyn.

Lue kuparikierukan hyödyistä, haitoista ja sopivuudesta lisää Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim). 

Jälkiehkäisyn teho

Raskaus voi alkaa 1–5 %:ssa jälkiehkäisytabletin käyttäjistä. Ylipaino voi vähän heikentää hormonaalisen jälkiehkäisyn tehoa. Raskaustestin teko on tarpeen, mikäli kuukautisvuoto ei tule ajallaan. Testi kannattaa tehdä myös, jos vuoto on poikkeavan niukka tai kivulias, jotta voidaan tarkistaa kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuus.

Jälkitarkastusta suositellaan nuorille jälkiehkäisyn käyttäjille, sillä tarkastuksessa annetaan ehkäisyneuvontaa, keskustellaan ehkäisyvaihtoehdoista jatkossa ja tarjotaan mahdollisuutta myös klamydiatestiin.

Lue lisää jälkiehkäisystä mm. imetyksen aikana tai ehkäisytablettien unohtamisen yhteydessä Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim). 
Tutustu raskauden ehkäisyyn ja ehkäisyneuvontaan Terveyskirjastossa (Lääkärikirja Duodecim).