‹ Takaisin

Kipu ja flunssa  |  Henna Kyllönen  |  05.04.2019

Kipu- ja kuumelääkkeet

Itsehoidon kipulääkkeet sisältävät joko parasetamolia tai ovat ns. tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni, asetyylisalisyylihappo).

Kivun ensisijainen hoito on lääkkeetöntä. Kun itsehoidossa tarvitaan kipulääkkeitä, niitä tulee käyttää vain lyhytaikaisesti.

Minkä kipulääkkeen valitsen?

Parasetamoli on suositeltavin kipulääkevaihtoehto lapsille, astmaatikoille, sydänpotilaille, mahahaavapotilaille sekä herkkävatsaisille. Parasetamoli sopii myös raskaana oleville ja imettäville sekä verenohennuslääkkeitä käyttäville ja vuotohäiriöistä kärsiville.

Tulehduskipulääkkeet tehoavat parhaiten kipuun, johon liittyy tulehdusta (esim. hammas-, lihas- tai kuukautiskivut). Tulehduskipulääkkeet eivät sovi kivun itsehoitoon raskaana oleville erityisesti viimeisen raskauskolmanneksen aikana, imettäville eikä ylävatsaoireista kärsiville. Tulehduskipulääkkeillä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Lääkkeiden yhteensopivuus on syytä varmistaa apteekin henkilökunnalta.

Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee välttää, jos sairastaa kohonnutta verenpainetta (valtimotautia), munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa tai käytössä on varfariini tai uudempi veren hyytymistä ehkäisevä antikoagulanttihoito. Lisäksi käyttö ei ole suositeltavaa, jos on suurentunut ruoansulatuskanavan vuotoriski tai on ollut vuoto.

Tulehduskipulääkkeiden vatsaan kohdistuvien haittavaikutusten riski kasvaa, kun tulehduskipulääkettä käytetään isoja annoksia tai pitkiä aikoja. Jaksottaista jännityspäänsärkyä ja migreeniä voidaan hoitaa itsehoitolääkkeillä muutamien päivien ajan.

Lapsille ja nielemisvaikeuksista kärsiville on tarjolla suussa nopeasti hajoavia tabletteja sekä nestemäistä oraalisuspensioita. Lisäksi on saatavilla peräpuikkoja sekä nivel- ja lihaskipujen hoitoon tarkoitettuja voiteita ja geelejä. Kivun paikallishoitoa käsittelemme erikseen.

Kahta eri tulehduskipulääkettä ei tule käyttää samanaikaisesti. Kahden tulehduskipulääkkeen samanaikainen käyttö lisää haittavaikutusten mahdollisuutta, mutta ei paranna tehoa. Sen sijaan parasetamolia ja tulehduskipulääkettä voidaan käyttää tarvittaessa yhtä aikaa. Yliannostusriskin vuoksi on tärkeää varmistaa, että jos käytetään kahta kipulääkevalmistetta, ne eivät sisällä samaa lääkeainetta. Huomioitavaa on, että myös flunssan eli nuhakuumeen hoitoon käytettävät lääkevalmisteet voivat sisältää kipulääkettä.

Flunssalääkkeet sisältävät kipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia, ketoprofeenia, asetyylisalisyylihappoa ja parasetamolia. Lisäksi niissä on mukana muita flunssan oireita helpottavia aineita, kuten C-vitamiinia tai kofeiinia. Flunssalääkkeet alentavat kuumetta ja lievittävät lihas- ja päänsärkyä sekä kurkkukipua. Flunssalääkkeitä on saatavilla tabletteina ja lämpimään nesteeseen sekoitettavina annosjauheina. Lisää tietoa flunssan itsehoidosta Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim).

Parasetamoli

Parasetamoli on ensisijainen kuumelääke ja soveltuu flunssan oireiden hoitoon. Kipulääkkeenä parasetamoli lievittää mm. päänsärkyä, lihassärkyä ja nivelkipuja. Parasetamoli on turvallinen lääke ohjeenmukaisina annoksina käytettynä eikä se ärsytä mahaa.

Parasetamolivalmisteita on saatavilla tabletteina, suussa hajoavina tabletteina, poretabletteina, lämpimään veteen liuotettavana jauheena sekä lapsille suussa liukenevina tabletteina, peräpuikkoina ja nestemäisenä oraalisuspensiona.

Parasetamolin käytön yhteydessä on vältettävä alkoholia. Kun tulehduskipulääkkeet rasittavat elimistöstä poistuessaan munuaisten toimintaa, poistaa elimistö parasetamolin pääasiallisesti maksan kautta.

Asetyylisalisyylihappo (ASA)

Asetyylisalisyylihappo (ASA; 500 mg) on tulehduskipulääke, joka lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä ja kuukautiskipuja. Lisäksi se laskee kuumetta ja soveltuu flunssan oireiden hoitoon aikuisille. Asetyylisalisyylihappo voi ärsyttää vatsaa, eikä sitä tule käyttää itsehoidossa pitkiä aikoja.

ASAa ei suositella ensisijaiseksi kipulääkkeeksi. Se suurentaa muun muassa ruoansulatuskanavan verenvuotojen riskiä enemmän kuin muut itsehoitokäytössä olevat tulehduskipulääkkeet. ASA aiheuttaa pitkäkestoisen verihiutaleiden toimintahäiriön ja pidentää vuotoaikaa.

Asetyylisalisyylihappovalmisteita on saatavilla tabletteina, poretabletteina ja annosrakeina. Pienempinä annoksina (50-100 mg), lääkärin määräyksestä, asetyylisalisyylihappoa käytetään ehkäisemään veren hyytymisestä johtuvia verisuonitukoksia.

Ibuprofeeni

Ibuprofeeni on eniten käytetty tulehduskipulääke, joka lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä ja kuukautiskipuja. Lisäksi se laskee kuumetta ja voi soveltua flunssan oireiden hoitoon. Ibuprofeenia käytetään myös lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta. Ibuprofeeni saattaa ärsyttää mahaa, ja sitä tulee aina käyttää mahdollisimman lyhytkestoisesti, myös käytettäessä kuurimuotoisesti. Ibuprofeenivalmisteita on saatavilla tabletteina, kapseleina, poretabletteina, iholle levitettävänä geelinä sekä lisäksi lapsille purukapseleina ja pienille lapsille nestemäisenä suun kautta annosteltavana suspensiona ja peräpuikkoina.

Ketoprofeeni

Ketoprofeeni on tulehduskipulääke, joka lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja, lihassärkyä ja nivelkipuja. Se on myös kuumetta alentava lääke. Ketoprofeenia käytetään myös lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta. Ketoprofeeni saattaa ärsyttää vatsaa ja sitä tulee aina käyttää mahdollisimman lyhytkestoisesti. Ketoprofeenia on saatavilla itsehoidossa tablettina (25 mg) ja reseptillä lisäksi geelimuotoisena valmisteena.

Naprokseeni

Naprokseeni on tulehduskipulääke, joka lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja sekä lihas- ja nivelkipuja. Se myös kuumetta alentava lääke. Naprokseenia käytetään myös lievittämään vammojen ja leikkausten jälkeistä kipua ja turvotusta. Naprokseeni saattaa ärsyttää vatsaa ja sitä tulee aina käyttää mahdollisimman lyhytkestoisesti. Naprokseenia on saatavilla itsehoidossa tablettina (250 mg) lisäneuvontaa vaativana itsehoitolääkkeenä (ns. LVI-lääke) yli 12-vuotiaille. Verrattuna ibuprofeeni ja ketoprofeenivalmisteisiin, naprokseenivalmisteen vaikutus voi alkaa jonkin verran hitaammin.

...

Kipulääkkeiden annostelusta eri käyttöaiheissa voi lukea Itselääkityksen Käyvän hoidon potilasversioista, josta löytyy tietoa annostelusta esimerkiksi jännityspäänsäryn tai kuukautiskivun osalta.

Terveyskylän Kivunhallintatalosta löydät lisää luotettavaa tietoa kivun itsehoidosta ja esimerkiksi pitkäaikaisesta kivusta tai syöpäkivusta.