‹ Takaisin

Kipu ja flunssa  |  Henna Kyllönen  |  05.04.2019

Yskä

Yskä ei ole varsinainen sairaus vaan oire jostakin sairaudesta. Yskä on flunssan eli nuhakuumeen yleinen oire.

Flunssa alkaa usein yleisoireilla: päänsäryllä, vilunväristyksillä, kurkkukivulla ja kuumeella. Myöhemmin saattaa ilmetä nenän vuotamista ja tukkoisuutta, yskää ja huonovointisuutta. Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tehtävänä on poistaa limaa. Virusinfektion aiheuttama yskä kestää yleensä 1–2 viikkoa ja paranee itsestään, joten sitä ei tule rutiininomaisesti lääkitä. Joskus yskä saattaa jatkua 4 viikkoa. Nuhakuumeen lisäksi muut sairaudet ja esimerkiksi jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa yskää.

Ärsytysyskää hillitseviä yskänlääkkeitä voi käyttää flunssan yhteydessä yskän hillitsemiseksi erityisesti silloin, kun se häiritsee yöaikaan. Ärsytystä saattaa helpottaa myös mikä tahansa nielua tai kurkunpäätä kostuttava neste. Itsehoidosta aikuisen ärsytysyskään saatavilla olevat dekstrometorfaania sisältävät valmisteet eivät sovellu iäkkäille, yli 75-vuotiaille.

Lasten yskän itsehoitoon yskänlääkkeitä ei suositella lainkaan. Yli 1-vuotiailla lapsilla voidaan öisen yskän lyhytaikaiseen hoitoon kokeilla hunajaa, mutta alle 1-vuotiailla sitä ei saa käyttää. Höyryhengityksellä tai kamferi-mentoli-eukalyptusvoidehoidolla voidaan kokeilla helpottaa pienen öistä yskänärsytystä. Jos näistä itsehoidon lääkkeettömistä vaihtoehdoista ei saada apua, kannattaa lapsi viedä lääkäriin.

Limaa irrottavat yskänlääkkeet ohentavat sitkeää limaa ja helpottavat liman pois yskimistä. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu flunssayskän hoitoon eikä lapsille, jotka eivät muutoinkaan osaa yskiä limaa ulos.

Pitkittyneen, yli 6 viikkoa kestäneen, yskän syy tulee aina selvittää lääkärin vastaanotolla. Samoin, jos ysköksissä on verta.

Lisää tietoa flunssan itsehoidosta Terveyskirjastosta (Lääkärikirja Duodecim)