‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Alkoholia diabeteslääkkeen kanssa?

Muutama päivä sitten minulla todettiin tyypin 2 diabetes ja aloitin Diformin retard -lääkityksen. Miten lääkkeen kanssa olisi parasta toimia kuntolomaviikolla, jossa tulee otettua jonkin verran alkoholia iltaisin?

Omia elintapoja täytyy usein miettiä uudestaan, kun sairastuu tautiin, joka täytyy ottaa huomioon koko loppuelämän ajan. Mikä on oikeasti tärkeää? Esimerkiksi diabeteshoitajan kanssa tai apteekissa voi keskustella siitä, miten diabeetikon kannattaa toimia muun muassa ravinnon ja liikunnan suhteen. Lääkkeet ovat osa hoitoa. Oman lääkkeen ominaisuudet kannattaa opetella, jotta osaa toimia eri tilanteissa. Metformiini, jota Diformin retard sisältää, pienentää veren glukoosipitoisuutta. Sillä on edullisia vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan, veritulpan riskiin ja se helpottaa painon hallintaa. Lääkkeen käyttöä aloitettaessa saattaa tulla vatsavaivoja, ja siksi annosta suurennetaan vähitellen.

Metformiini erittyy muuttumattomana munuaisten kautta virtsaan. Siten sillä ei yleensä ole yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, elleivät nuo muut lääkkeet heikennä munuaistoimintaa.Metformiinin erittäin harvinainen vakava haittavaikutus on maitohapon liiallinen kertyminen elimistöön (maitohappoasidoosi) muiden äkillisten sairauksien, erityisesti munuaisten toimintahäiriön yhteydessä.

Runsas alkoholinkäyttö lisää maitohappoasidoosin riskiä, mutta tietoa turvallisesta alkoholiannoksesta metformiinihoidon aikana ei ole. Jos nauttii satunnaisestikin useamman alkoholiannoksen illan aikana, pitää metformiinin käyttö keskeyttää. Viikkoa ilman lääkettä ei voi olla, koska silloin verensokeri nousee. Runsas alkoholinkäyttö ei yksinkertaisesti sovi metformiinin kanssa. Ennemminkin pitää ajatella niin, että alkoholin käyttöä on syytä välttää metformiinihoidon aikana.

Metformiini lisää usein B12-vitamiinin ja foolihapon tarvetta. B12-vitamiinia on muun muassa lihassa ja maksassa ja foolihappoa vihreissä vihanneksissa, esimerkiksi parsakaalissa. Näitä löytyy myös monivitamiinitableteista ja monista B-vitamiinitableteista.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU