‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2014

Apu tuulen aiheuttamaan korvakipuun?

Mikä korvatippa käy Marevanin kanssa? Kysymyksessä on yli 80 v muutoin hyväkuntoinen nainen, jolla kylmä tuuli on aiheuttanut korvaan pistävän kiputunteen. Käykö esim. Otiborin (sisältää etanolia), imeytyykö elimistöön?

Marevanin käyttäjän on aina viisasta varmistaa, sopivatko muut lääkkeet hänen verenohennuslääkitykseensä. Vaarallinen yhteisvaikutus syntyy esimerkiksi silloin, kun toinen lääke tehostaa Marevanin vaikutusta niin, että veren hyytyminen vähenee liiaksi.

Tässä tapauksessa ei ole mitään estettä käyttää Marevania ja Otiborinia samanaikaisesti. Muutaman Otiborintipan sisältämän alkoholin määrällä ei ole merkitystä. Suurin osa korvaan tiputetusta alkoholista todennäköisesti haihtuu eikä edes imeydy.

Jäin miettimään käyttötarkoitusta. Monelle kylmä tuuli voi aiheuttaa korviin tuikkimista ja pientä kipua. Kun on vähän aikaa sisällä lämpimässä, kipu menee ohi eikä lääkkeitä tarvita. Kipua voi ehkäistä käyttämällä korvia suojaavaa hattua. Otiborin korvatippojen käyttötarkoitus on korvakäytävätulehduksen ja kroonisen välikorvatulehduksen paikallishoito. Onko käyttötarkoitus varmasti oikea vai onko kyse jostain muusta? Mitään lääkettä ei ole hyvä käyttää turhaan eikä väärään käyttötarkoitukseen.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskuapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU