‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2014

Burana ja mahahaava

Voiko Burana 600 mg:n syöminen kuuriluontoisesti (kun sitä syö kolmen päivän ajan, neljä kertaa päivässä) aiheuttaa vatsahaavan?

Lääkkeistä on vaikea sanoa mitään ehdottoman varmaa, koska me kaikki olemme erilaisia. Pääsääntöisesti noin lyhyestä kuurista ei kuitenkaan pitäisi aiheutua mahahaavaa. Moni altistava tekijä tietysti lisää riskiä.

Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita monenlaisen kivun hoidossa ja varsinkin, jos kipuun liittyy tulehdusreaktio (kipu, turvotus, kuumotus) kuten esimerkiksi nilkan nyrjähtäessä. Niiden käyttöä kuitenkin rajoittavat erilaiset haittavaikutukset. Lääkkeiden kanssa täytyy aina miettiä, onko hyöty niiden käytöstä varmasti suurempi kuin mahdollinen haitta.

Tässä on muistin virkistykseksi joitakin periaatteita. Pitkäaikaisessa käytössä ja suurina annoksina tulehduskipulääkkeet kuten asetyylisalisyylihappo (Aspirin) ja ibuprofeeni (mm. Burana, Ibumax, Ibuxin) saattavat altistaa ruoansulatuskanavan haavaumille ja syöpymille, koska tulehduskipulääkkeet ohentavat ruoansulatuskanavaa suojaavaa limaa. Tulehduskipulääkkeitä ei siis suositella mahahaavapotilaille. Vanhukset ovat muita herkempiä riskeille. Kahden eri tulehduskipulääkkeen samanaikainen käyttö tai yliannos lisää ruoansulatuskanavan haittavaikutusten riskiä. Riski kasvaa myös runsaan alkoholinkäytön kanssa erityisesti asetyylisalisyylihappoa käytettäessä.

Tulehduskipulääkkeet eivät sovi verenohennuslääkkeitä käyttäville tai vuotohäiriöitä, kuten hemofiliaa, sairastaville. Asetyylisalisyylihaposta tai muista kipulääkkeistä allergisia oireita, kuten ihottumaa tai hengenahdistusta, saavien ei pidä käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman lääkärin ohjetta. Asetyylisalisyylihappoa ei saa käyttää alle 3-vuotiaille eikä ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi lapsille, koska se saattaa joskus virustautien yhteydessä aiheuttaa harvinaisen, mutta vaarallisen Reyen oireyhtymän. Flunssalääkkeet, esimerkiksi Finrexin, sisältävät asetyylisalisyylihappoa eivätkä siksi sovi lapsille.

Tulehduskipulääkkeitä ei suositella raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville naisille. Varovaisuutta on noudatettava, jos potilaalla on munuaisten, maksan tai sydämen vajaatoimintaa. Turvallisin kipulääke varsinkin itsehoidossa on parasetamoli eli Panadol ja sen vaihtolääkkeet. Parasetamolinkin kanssa on syytä olla tarkkana, ettei ylitä annostusohjetta, koska silloin vakava myrkytys on mahdollinen.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU