‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.02.2015

Ikäraja apteekkiin?

Minkä ikäinen saa asioida apteekissa, esimerkiksi ostaa särkylääkettä tai yskänlääkettä?

Varsinaisesti apteekissa asiointiin ei ole mitään ikärajaa. Kaikenikäiset ovat tervetulleita. Monet säännökset kuitenkin sisältävät ikärajoituksia. Reseptilääkepuolella saa hakea omat lääkkeensä ja esimerkiksi sairaiden vanhempiensa lääkkeet, jos nämä ovat antaneet siihen luvan ja lähettäneet lapsen mukana reseptintoimituksessa tarvittavat asiakirjat.

Oletan kuitenkin, että kysymyksellä tarkoitetaan enemmän itsehoitolääkkeitä. Monessa itsehoitolääkkeessä on käyttäjän ikäraja määritelty tarkemmin kuin reseptilääkkeissä. Esimerkiksi itsehoi-dossa jälkiehkäisytabletit on tarkoitettu 15 vuotta täyttäneille. Allergiaan käytettävissä kortikosteroidinenäsuihkeissa on usein 18 vuoden ikäraja ja niin edelleen.

Vaikka lääkkeen käyttäjän ikäraja on määritelty, voi hakija olla nuorempikin. Kannattaa aina keskustella farmaseutin tai proviisorin kanssa, niin saa sopivimman lääkkeen ja tietoa sen käytöstä.

Tähän aiheeseen liittyy myös lääkkeiden väärinkäyttö. Jonkin lääkkeen väärinkäyttö on aina silloin tällöin pinnalla esimerkiksi nuorten keskuudessa. Yllättävän helposti toisesta ihmisestä kuitenkin aistii, jos jotain on vialla. Farmaseuttien ja proviisorien yhtenä tehtävänä on estää lääkkeiden väärinkäyttöä. Siksi heillä on myös oikeus kieltäytyä myymästä lääkettä pelkän väärinkäyttöepäilyn vuoksi. Näinkin joudutaan joskus toimimaan.

Pääsääntöisesti asiat hoituvat kuitenkin ilman ongelmia ja asiakkaan tarpeeseen löydetään hyvä ratkaisu. Tavoitteena on aina lääkehoitojen onnistuminen ja asiakkaan mahdollisimman hyvä vointi.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU