‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.06.2015

Influenssarokote syöpäpotilaan lähipiirille?

Sain influenssarokotteen, koska käyn sytostaatti-hoidossa rintasyövän vuoksi. Olisiko myös muiden läheisten hyvä hankkia rokote, ja saavatko he sen ilmaiseksi?

Influenssarokotteen teho vakavasti sairailla on korkeintaan kohtuullinen. Lähipiirin rokottaminen antaa heille lisäsuojaa ja pienentää sairastumisvaaraa. Siksi kaikkien, jotka ovat tällaisen henkilön kanssa tekemisissä, tulisi ottaa influenssarokote vuosittain.

Influenssarokotuksesta hyötyvät sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvien lisäksi myös ikäihmiset, raskaana olevat ja pienet lapset. Heille rokote on ilmainen. Näiden riskiryhmien suojelemiseksi ja epidemioiden ehkäisemiseksi ilmaisen rokotteen saavat myös riskiryhmien lähipiiriin kuuluvat, riskiryhmiin kuuluvia hoitava terveydenhuoltohenkilöstö ja varusmiehet.

Terveet työikäiset, jotka eivät kuulu maksuttoman rokotuksen piiriin, voivat lääkärin reseptillä hankkia apteekista influenssarokotteen. Myös työterveyshuolto voi arvioida työntekijöiden influenssariskiä ja antaa ohjeita influenssarokotuksista.

Sytostaattipotilaiden ja muiden riskipotilaiden lähipiiriin kuuluvien kannattaa ylipäänsä huolehtia siitä, että vähintään rokotusohjelmien mukaiset rokotukset ovat kunnossa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU