‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.02.2015

Kolesterolilääke oikeaan aikaan?

Numerossa 3/2014 tällä palstalla kysyttiin lääkkeiden ottamisen aikataulutuksesta. Kysyjä sanoi ottavansa kolesterolilääkkeen aamuisin ja apteekkari vahvisti ohjeen. Kuitenkin simvastatiinin ohjeissa ja saamassani lääkärin ohjeessa kehotetaan ottamaan lääke illalla, jotta vaikutus osuu yöaikaan, jolloin kolesterolia muodostuu eniten.

Hienoa, että lääkkeen annosteluun liittyvä ohje on jäänyt hyvin mieleenne. Parhaan tehon saavuttamiseksi simvastatiini ja jotkin muut kolesterolilääkkeet tulee todellakin ottaa illalla mainitsemastanne syystä. Kaikkia kolesterolilääkkeitä tämä ohje ei kuitenkaan koske ja siksi totesinkin vastauksessani, että jos kysyjä olisi maininnut tarkemmin käyttämänsä kolesterolilääkkeen (ja diabeteslääkkeen), olisin ehkä pystynyt vielä paremmin huomioimaan vastauksessani tällaisia annosteluun liittyviä asioita.

Ilta on usein haastava, koska ajatukset niin helposti ovat vielä päivän tapahtumissa. Usein joku muistisääntö, vaikka hampaiden harjaukseen liittyvä, auttaa muistamaan lääkkeen oton.

Apteekissa kannattaa aina kysyä, jos jokin asia lääkkeen ottamisessa mietityttää. Vaikka lääke olisi tuttukin, siitä on saattanut tulla uutta tutkimustietoa, joka olisi hyvä tietää.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU