‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.02.2015

Lääkkeen lisäaineet?

Sain juuri keuhkolääkäriltä astman hoitoon Montelukast Orion -tabletteja ja kummeksuin tähän lääkkeeseen käytettyjä aspartaamia ja kirsikka-aromia. Tabletti nielaistaan ja sen jälkeen juodaan lasillinen vettä. Onko aspartaamilla ehkä jonkinlaista terveysvaikutusta? Mielestäni nielaistava tabletti ei tarvitse mitään makeutusta eikä aspaartamin käyttö liene aivan vaaratonta, koska Cola Lightkin makeutetaan nykyään jollakin muulla sokerinkorvikkeella.

Lääkkeiden käyttäjät voivat olla iloisia siitä, että lääkkeistä tiedetään, mitä ne sisältävät. Kaikki aineosat täytyy ilmoittaa.

Montelukast Orion -valmistetta on olemassa sekä purutablettina (4 ja 5 mg) että nieltävänä tablettina (10 mg). Purutabletteja voivat käyttää myös lapset ja henkilöt, joille nieleminen syystä tai toisesta on hankalaa. Erityisesti säännöllisesti käytettävän lääkkeen kohdalla ottamisen helppous on tärkeä asia. Muuten lääke voi jäädä ottamatta ja hoito epäonnistuu.

Teille on ilmeisesti määrätty vahvinta, nieltävää muotoa. Myös se sisältää aspartaamia ja kirsikka-aromia. Makuaineet ovat nieltävässä valmisteessa siitä syystä, että itse lääkeaine on pahanmakuinen. Vaikka tabletti niellään, paha maku ehtii tulla suuhun, jos sitä ei peitetä makuaineilla. Lääkkeen ottaminen on siis miellyttävämpää ja silloin se myös tulee todennäköisemmin otetuksi.

Tiettyjen apuaineiden valikoituminen lopulliseen valmisteeseen on pitkän tuotekehityksen tulos. Käyttäjän näkökulman lisäksi pitää huomioida esimerkiksi aineiden käyttäytyminen valmistusprosessissa ja valmiissa tabletissa.

Lääkkeiden sisältämät makuaineet ovat turvallisia. Aspartaamia voisi Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) suosituksen mukaan saada jopa 40 milligrammaa painokiloa kohti vuorokaudessa ilman haittoja. Esimerkiksi 70-kiloinen aikuinen voisi siten nauttia 2 800 milligrammaa aspartaamia päivässä. Ainoastaan tietystä perinnöllisestä aineenvaihduntasairaudesta kärsiville aspartaami ei sovi.

Lääkkeessä olevalla luontaisella kirsikka-aromilla ei ole havaittu haittoja.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU