‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2017

Löytyykö rantayrttiuutetta?

Mistä löytäisin rantayrttiuutetta tai muuta vastaavaa tuotetta kilpirauhasen liikatoimintoa hillitsemään?

Rantayrtistä tulee ensiksi mieleen, että se on vanha värikasvi, josta saadaan mustaa väriä. Internetistä löytyy myös tietoa, että rantayrtti rauhoittaisi ja tasapainottaisi kilpirauhasen hormonituotantoa. Luotettavaa tutkimustietoa rantayrtin kilpirauhasvaikutuksista ei ole eikä rantayrttiä sisältävää valmistettakaan tietääkseni ole saatavilla.

Kilpirauhasen liikatoiminta on vakava sairaus, jota ei voi ennaltaehkäistä eikä hoitaa itsehoidon keinoin. Tautiin liittyvää silmäsairautta kuitenkin voi ehkäistä tupakoinnin lopettamisella. Vaikuttavia hoitoja ovat leikkaus, lääkehoito karbimatsolilla tai radiojodihoito. Moni pelkää lääkkeiden aiheuttamia haittoja niin paljon, että jättää sairautensa hoitamatta. Silloin yleensä sairaus ja sen aiheuttamat haitat ja lisäsairaudet pahenevat. Toivottavasti tässä ei olla sillä tiellä.

Lääkäri valitsee hoidon yksilöllisesti yhteistyössä potilaan kanssa aina niin, että hyöty on suurempi kuin mahdollinen haitta. Ehdotan, että keskustelette rehellisesti hoitavan lääkärin kanssa ja kerrotte hänelle, mistä on kysymys. Lääkäri ottaa huomioon ajatuksenne ja arvomaailmanne.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU