‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Mahalle sopiva kipulääke?

Otan Burana 600 mg:aa pari kertaa viikossa. Aiheuttaako se mahalle jotain? Mikä olisi vastaava?

Burana sisältää ibuprofeenia, joka on käytetyin tulehduskipulääke. Ibuprofeenin kipua lievittävä teho on hyvä. Lääke vaikuttaa myös elimistön tulehdusreaktioon, jollainen syntyy esimerkiksi silloin, kun nyrjäyttää nilkkansa. Nilkka turpoaa, siihen koskee ja sitä kuumottaa.

Ibuprofeenin haittana on, että se ohentaa ruuansulatuskanavaa suojaavaa limaa ja altistaa näin mahan ja suoliston haavaumille ja syöpymille. Iäkkäillä, paljon lääkkeitä käyttävillä ja mahahaavaa sairastavilla tai sairastaneilla haitat korostuvat. Lääkeyhteisvaikutusten välttämiseksi kannattaakin varmistaa tulehduskipulääkkeen sopivuus, jos käyttää myös muita lääkkeitä, esimerkiksi verenpainelääkkeitä.

Ette kerro minkälaiseen kipuun käytätte ibuprofeenia. Jos kyseessä on kipu, johon liittyy tulehdus, tulehduskipulääke auttaa parhaiten. Silloin kuitenkin lääkettä käytetään yleensä noin kymmenen päivän kuurina. Lisäksi mahan suojaksi käytetään mahaa suojaavaa lääkitystä esimerkiksi happosalpaajia, jotka vähentävät mahahapon eritystä.

Käyttö pari kertaa viikossa viittaa enemmän ehkä päänsärkyyn tai muuhun kipuun, johon ei liity tulehdusta. Silloin toisena vaihtoehtona on parasetamoli, jonka kipua lievittävä teho on hyvä, mutta ruuansulatuskanavan haittoja ei ole. Parasetamolinkin käytössä täytyy olla varovainen, ettei ylitä annostusohjeen määrää. Aikuisilla yleensä kolme yhden gramman tablettia päivässä on maksimi.

Yliannostuksesta johtuva parasetamolimyrkytys on vaarallinen ja salakavala. Sekä parasetamoli että ibuprofeeni saattavat vaikuttaa munuaisten verenkiertoon, joten munuaistauteja sairastavien kipulääkitys täytyy miettiä tapauskohtaisesti.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU