‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  09.12.2016

Mikä antikolinerginen?

Mitä tarkoittaa antikolinergisesti vaikuttava? Tavalliselle kansalle suunnattu tieto ei aukea tällaisella ammattisanastolla. Monissa kirjoituksissa ymmärrettävyys kärsii liiasta ”latinasta”.

Antikolinerginen-sanalle ei oikein löydy suoraa suomenkielistä vastinetta. Se tarkoittaa keskushermostossa esiintyvän aineen, asetyylikoliinin, vaikutuksen estämistä, mikä ilmenee elimistössä monella tavalla. Osa on toivottuja vaikutuksia, joita juuri lääkkeillä pyritään saamaan aikaan. Antikolinergisesti vaikuttavia lääkkeitä ovat esimerkiksi eräät psykoosilääkkeet, depressiolääkkeet, virtsankarkailua hoitavat lääkkeet ja Parkinsonintaudin lääkkeet.

Erityisesti jos potilaan käytössä on useampia antikolinergisesti vaikuttavia lääkkeitä, voi tulla myös ei-toivottuja antikolinergisia vaikutuksia kuten ummetusta, suun kuivumista, näön hämärtymistä, huimausta ja virtsaumpea.

Antikolinergisesti vaikuttavia lääkkeitä pitää käyttää varoen varsinkin iäkkäitä ihmisiä hoidettaessa, koska heillä saattaa olla iän tuomia muutoksia, sairauksia tai lääkkeitä, joiden kanssa tällaiset antikolinergisesti vaikuttavat lääkkeet eivät sovi.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU