‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Mikä avuksi korvakipuun lentomatkalla?

Olen lähdössä lentomatkalle nuhaisena, yskäisenä ja muutenkin tukkoisena. Vaikuttavatko nämä tekijät siihen, että korvat kipeytyvät herkemmin? Mikä apuun? Auttaisiko, jos avaisin nenäni vaikka Otrivin comp:lla ennen lentoa? Ja haittaako, että käytän sitä, vaikka olen 16-vuotias ja lääkettä suositellaan vain yli 18-vuotiaille?

Barotrauma eli ilmanpaineen vaihtelun aiheuttamat korvaoireet syntyvät matkustettaessa lentokoneessa, kun ilmanpaine vaihtelee varsinkin nousun ja laskun aikana.

Kivun syynä on korvakäytävän tai korvatorven turvotus tai ahtautuminen siten, että paine ei pääse tasaantumaan tärykalvon molemmin puolin. Flunssa ja allerginen nuha pahentavat oireita, samoin välikorvatulehdus ja poskiontelotulehdus.

Jos lentomatkalle on pakko lähteä, voi korvaoireita estää tai lievittää apteekista saatavilla ksylometatsoliinia sisältävillä nenätipoilla tai sumutteilla (esim. mainitsemasi Otrivin comp). Valmisteita käytetään noin tuntia ennen lentoa, lennon aikana ja ennen kuin laskeutuminen alkaa.

Suosittelen aina noudattamaan itsehoitolääkepakkausten ohjeita. Niihin on aina joku tutkimukseen perustuva syy. 16-vuotias voi käyttää pelkkää ksylometatsoliinia sisältävää valmistetta, joka auttaa korvaoireissa. Jos tietää, että oireet ovat kovin voimakkaat, kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Lääkkeettömiä keinoja ovat muun muassa purukumin pureskelu. Nieleminen ja haukottelu auttavat tasaamaan painetta tärykalvolla. Lapsille voi antaa juotavaa laskeutumisen aikana.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU