‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Mikä avuksi liikahikoiluun?

Olen 14-vuotias tyttö ja kärsin liikahikoilusta. Haluaisin mahdollisimman nopeasti eroon vaivasta. Minun pitää vaihtaa paita kolme kertaa päivässä, jotta ei näkyisi kauheat hikiläntit. On myös noloa, kun olen kaverilla, niin koko paita on märkänä.

Murrosiässä elimistön toiminta muuttuu hormonierityksen muutosten myötä. Asiat korostuvat. Silloin kaipaa luotettavaa tietoa, jotta ymmärtäisi miten elimistö toimii: mitä pidetään normaalina, miten siihen voi vaikuttaa ja mistä voi saada apua.

Hikoilu on osa elimistön lämmönsäätelyä. Liikaa lämpöä haihtuu iholta hikoiltaessa. Hikeä voi erittyä puolesta litrasta useisiin litroihin vuorokaudessa. Hiki on laimeaa, hajutonta nestettä ja suoloja. Hien haju syntyy ihon bakteeri- ja hiivakasvun aineenvaihdunnan seurauksena.

Hikoiluun käytetään sekä deodorantteja että antiperspirantteja. Deodorantit peittävät tuoksullaan hajua ja sisältävät bakteereita tappavia aineita, mutta eivät vähennä hien eritystä. Oletan, että olet kokeillut myös antiperspirantteja. Antiperspirantit sisältävät alumiinisuoloja, jotka tukkivat geelimäisellä tulpalla osan hikirauhasista ja estävät siten hikoilua. Monelle tämä riittää.

Apteekista on saatavilla myös tehokkaampia antiperspirantteja, joita levitetään hoidon alussa kainaloon iltaisin 2–3 päivän välein, aamulla kainalot pestään normaalisti. Ylläpitohoitoon riittää harvempi käyttö viikoittain. Joskus antiperspirantin haittana on ärsytys ja kutina, joka kuitenkin helpottaa esimerkiksi hydrokortisonivoiteella.

Jos antiperspiranteista ei saa riittävästi apua, on syytä mennä lääkäriin. Liikahikoilun ei pitäisi rajoittaa normaalia elämää. Siihen on olemassa monenlaisia hoitoja, esimerkiksi botuliinitoksiini A, iontoforeesi sekä kirurgiset toimenpiteet. Yleensä löytyy tehokas apu. Joskus liikahikoilu saattaa olla myös sairauden oire ja sekin on hyvä selvittää.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU