‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2014

Mikä on kattokorvaus?

Mikä on kattokorvaus, miten se lasketaan ja mitkä ostot huomioidaan? Entä onko se koko maassa sama?

Paljon lääkkeitä käyttävien avuksi suunniteltu korvaus suurista lääkekustannuksista eli kansanomaisemmin kattokorvaus on osa lääkekorvausjärjestelmää. Siitä käytetään myös nimeä vuotuinen omavastuuosuus tai lääkekatto. Järjestelmän tavoitteena on, etteivät lääkkeiden käytöstä aiheutuvat kustannukset muodostuisi kenellekään kohtuuttomiksi.

Kun vuoden aikana ostettujen korvattavien lääkkeiden omavastuuosuuksien summa ylittää vuosittain määriteltävän rajan (610 € vuonna 2014), maksaa lääkkeen käyttäjä kustakin seuraavasta Kela-korvauksen piiriin kuuluvasta lääkkeestään vain 1,50 € ja Kela korvaa loput.

Minkäänlaista omaa kirjanpitoa omavastuuosuuksien kertymisestä ei tarvita, sillä Kelasta tulee asiakkaalle automaattisesti ilmoitus, kun kattokorvaussumma on saavutettu.

Kaikki lääkkeet eivät kuulu lääkekorvausjärjestelmän piiriin eli niistä ei silloin saa Kela-korvausta. Ne eivät siten kerrytä vuotuista omavastuutakaan. Lääkekorvausjärjestelmään kuulumattomia lääkkeitä on muutama sata niistä lähes 8 000 lääkkeestä, jotka ovat markkinoilla. Tavallisimmin syy korvauksen puuttumiseen on se, että lääkkeiden korvattavuuksista päättävä sosiaali- ja terveysministeriön alainen Lääkkeiden hintalautakunta ja lääkeyritys eivät ole päässeet yksimielisyyteen lääkkeen kohtuullisesta tukkuhinnasta. Silloin lääke jää korvausjärjestelmän ulkopuolelle.

Kattokorvaus koskee kaikkia niitä henkilöitä, jotka kuuluvat Kelan sairausvakuutuksen piiriin. Yleensä sen piiriin kuuluvat kaikki Suomessa vakinaisesti asuvat henkilöt. Kattokorvausraja on kaikille sama.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU