‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Mikä on Propralin enimmäisannos?

Minulle määrättiin Propral 40 mg paniikkikohtauksiin, ohjeella 1 tabletti päivässä ja ½ tarvittaessa. Kuinka monta puolikasta tablettia voin maksimissaan ottaa? Mikä määritellään yliannostukseksi/liian suureksi annokseksi? Yritin tätä kysyä, mutta apteekkari vastasi, että niitä ei voi ottaa liikaa.

Annos on aina potilaskohtainen, muun muassa potilaan ominaisuuksista ja muista sairauksista riippuva asia. Annoksesta onkin hyvä keskustella oman lääkärin kanssa. Vastaan kuitenkin yleisesti.

Propralin sisältämä propranololi on turvallinen lääkeaine siinä mielessä, että sen hoitava teho saavutetaan pienillä annoksilla. Propranololimyrkytys puolestaan vaatii moninkertaisia annoksia. Monella muulla lääkkeellä tämä hyödyllisen ja haitallisen annoksen ero on paljon pienempi.

Lääkkeiden kanssa on kuitenkin aina hyvä olla varovainen ja käyttää pienintä mahdollista tehokasta annosta. Monelle propranololia käyttävälle potilaalle riittää yksi tabletti vuorokaudessa. Sen vaikutus kestää noin 12 tuntia. Toinen saattaa tarvita kolme 40 mg:n tablettia vuorokaudessa. Liian suuren annoksen vaarana on liiallinen verenpaineen lasku ja sydänoireet.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU