‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  03.10.2014

Miksi lääkemitasta pitää maksaa?

Ostin apteekista antibioottimikstuuraa. Yllätyksekseni huomasin kuitista, että mitasta oli peritty erillinen maksu, josta ei saanut Kela-korvausta. Summa oli pieni, mutta asia on mielestäni periaatteellinen. Kyllä annosteluvälineen pitäisi sisältyä lääkkeen hintaan niin kuin aiemmin oli!

Joissakin nestemäisissä lääkkeissä valmistaja on pakannut lääkemitan, esimerkiksi mukin tai lusikan, lääkkeen kanssa pahvikoteloon, jolloin se on osa lääkevalmistetta. Tällöin mitan hinta on mukana lääkkeen kokonaishinnassa. Jos kyseinen lääke on korvattava, Kela korvaa myös osan lääkemitan hinnasta. Joissakin tapauksissa lääkemitta ei kuulu pakkaukseen, ja se pitää maksaa erikseen. Tällaisissa tapauksissa Kela ei myöskään korvaa annosteluvälinettä.

Oletan tämän kysymyksen liittyvän siihen, että keväällä monesta antibioottimikstuurapakkauksesta lääketehdas poisti ruisku+korkki-setin. Nyt setti toimitetaan erikseen ja se on maksullinen, eikä siitä saa Kela-korvausta.

Muutaman kymmenen sentin hintaiset lääkkeiden annostelumitat ovat kyllä hintansa arvoisia. Niillä voidaan varmistaa onnistunut ja turvallinen lääkehoito. Useinhan esimerkiksi lasten nestemäisten lääkkeiden annokset määritellään millilitran kymmenesosan tarkkuudella. Tarkka annostelu on mahdotonta ilman asianmukaista mittavälinettä.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU