‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  30.05.2016

Miksi lääkettä ei voi palauttaa?

Olin lääkärin vastaanotolla, ja hän sanoi, että en enää tarvitsekaan verenpainelääkettä. Olen laihtunut joitakin kiloja vihannesten avulla ja se on vaikuttanut näin hyvin. Ongelmani onkin nyt se, että ostin juuri ison pakkauksen Atacandia enkä nyt tarvitsekaan sitä. Apteekki ei ota lääkettä takaisin. Miksi? Lääke olisi ihan käyttökelpoinen jollekin toiselle.

Lääkkeen voi kyllä palauttaa apteekkiin, ja se kannattakin tehdä, jotta lääke voidaan hävittää luontoa rasittamatta. Apteekki toimittaa lääkkeen asianmukaisesti hävitettäväksi.

Uudelleen lääkettä ei voida kenenkään käyttöön luovuttaa. Tämä johtuu siitä, että apteekki on vastuussa myymiensä lääkkeiden laadusta. Laatuvaatimuksiin kuuluu muun muassa se, että lääkkeitä on säilytetty ainoastaan apteekissa, lääketukkukaupassa tai lääketehtaassa.

Asiakkaiden on voitava luottaa siihen, että apteekista hankittavat lääkkeet ovat moitteettomia ja laadukkaita.

Yksi tapa ehkäistä lääkejätteen muodostumista on harkita pakkauskokoa ostotilanteessa. Jos kyseessä on esimerkiksi uusi lääke, on ehkä järkevää aloittaa hoito pienellä pakkauksella ja kokeilla sillä lääkkeen sopivuutta.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >