‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  03.10.2014

Miksi vahvuus on muuttunut?

Kuinka Vagifemin vahvuutta on noin vain muutettu 25 µg:sta 10 µg:aan? Lisäksi sen korvattavuus on poistettu. Ihmettelin, kun 2 annosta ei enää riittänyt viikossa, vaan jouduin käyttämään joka toinen ilta.

Lääkeannos on hoidollinen asia. Lääkkeiden käytössä tavoitellaan aina pienintä mahdollista oireita lievittävää tai hoitavaa annosta.

Suurimmalle osalle naisista riittää oireiden lievittämiseksi tämä uusi miedompi vahvuus. Usein voimakkaimmat oireet ovat juuri vaihdevuosi-iän saavuttaneilla naisilla, ja silloin voidaan käyttää suurempaa annosta lääkärin määräyksen mukaisesti. Iän myötä oireet lievittyvät, ja lääkettä käytetään ehkä enemmän ehkäisemään erilaisia intiimialueen tulehduksia.

Erilaisten vaihdevuosioireiden hoitoon tarkoitetut hormonikorvausvalmisteet olivat tosiaan ennen korvattavia, mutta eivät enää.
Lääkkeiden korvattavuuteen vaikuttavat toisaalta yleiset linjaukset sairausvakuutuslaissa ja toisaalta neuvottelut lääkkeiden hintalautakunnan ja lääketehtaan välillä. Joskus vain ei päästä yhteisymmärrykseen korvauksen edellyttämästä kohtuullisesta tukkuhinnasta.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU