‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2017

Millaisia luontaistuotteita Prismaspania käyttävälle?

Olen keräämässä joulupakettia luontaistuotteista ihmiselle, joka käyttää Primaspania. Näin ollen kysyisin, onko luontaistuotteissa jotain, mitä hän ei voi ottaa? Voiko hänelle ostaa esimerkiksi auringonhattutippoja, Carmolis-tippoja, Omega-3-tuotteita tai punaista riisiä?

Onpa ystävällinen ajatus hankkia ystävälle terveyttä joululahjaksi. Primaspanin sisältämä asetyylisalisyylihappo estää verihiutaleiden yhteenliittymistä ja pitää siten verta tavallista juoksevampana. Hoidon tavoitteena on estää tukoksia.

Tarkastellaan yhteisvaikutuksia tuote kerrallaan.

Auringonhattutipat sopivat. Lääkkeellisesti käytettyjä punahattulajeja ovat erityisesti Echinacea purpurea (punahattu), E. augustifolia (kaitapäivänhattu) ja E. pallida (rohtopäivänhattu). Euroopan lääkeviranomainen on antanut punahatusta puristetulle tai kuivatulle mehulle vakiintuneeseen lääkinnälliseen käyttöön perustuvan käyttötarkoituksen: lyhytaikainen nuhakuumeen esto ja oireenmukainen hoito. Tutkimustietoa on rajoitetusti, mutta siitä käy ilmi, ettei punahatulla ole vaikutuksia veren hyytymiseen eikä yhteisvaikutuksia asetyylisalisyylihapon kanssa.

Carmolis-tippoja on perinteisesti käytetty yleisimmin flunssaoireisiin. Ne on valmistettu kymmenen rohdosyrtin eteerisistä öljyistä. Yrttejä ovat anis, salvia, timjami, laventeli, sitrusöljy, kaneliöljy, muskotti, piparminttu, neilikkaöljy ja sitruunamelissa. Tippoja voi käyttää sisäisesti tai höyryhengityksenä kuumaan veteen sekoitettuna. Ulkoisesti käytettynä tipat voivat auttaa tilapäiseen lihaskipuun ja päänsärkyyn sekä vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja rentouttaa lihaksia. Yhteiskäytölle Primaspanin kanssa ei todennäköisesti ole estettä.

Punariisi valmistetaan keitetystä riisistä fermentoimalla sitä Monascus-sukuun kuuluvilla hiivoilla. Merkittävin puna­riisin sisältämistä kolesterolia alentavista aineista on mona­koliini K, joka on rakenteellisesti identtinen kolesterolilääke lovastatiinin kanssa. Monakoliini K ja lovastatiini vaikuttavat samalla tavalla: ne estävät kolesterolisynteesiä ja vaikuttavat siten veren arvoihin. Punariisiä on tutkittu paljon, mutta vielä puuttuu tieto tarkasta annoksen ja tehon välisestä suhteesta. Se tiedetään, että punariisillä on huomattavan paljon yhteis­vaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Primaspanin käyttäjä voi kuitenkin käyttää punariisiä.

Ainoaksi rohdosvalmisteeksi, joka ei sovi Primaspanin kanssa, jäävät Omega-3-rasvahappoja sisältävät tuotteet.

Niillä on samantapaisia vaikutuksia verihiutaleisiin kuin asetyylisalisyylihapolla ja yhteiskäytössä verestä saattaa tulla liian juoksevaa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU