‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2014

Milloin voi ajaa Panacodin käytön jälkeen?

Joudun käyttämään koviin kipuihin 4–5 Panacodia päivittäin. Pyrin ottamaan lääkkeet iltapäivä-ilta-yö painotteisesti. Jos otan viimeiset lääkkeet esim. klo 22.00, milloin voin aamusta ajaa autoa? Miten ko. lääke poistuu elimistöstä? Saanko ylipäätään ajaa autoa jos joudun Panacodia ottamaan? Miten poliisi tällaiseen suhtautuu? Periaatteeni kuitenkin on, että en aja autoa jos olen joutunut lääkettä päivällä ottamaan. Olen pitänyt rajana 12 tuntia. Onko riittävä?

Olette ilahduttavan vastuuntuntoinen. Hyvä niin, sillä vastuu ajamisesta tai ajamattomuudesta on lääkkeen käyttäjällä. Panacod on punaisella varoituskolmiolla merkitty yhdistelmäkipulääke, joka sisältää parasetamolia ja kodeiinia. Autolla ajon kannalta merkitystä on kodeiinilla, joka vaikuttaa keskushermoston kautta ja voi haitata suorituskykyä liikenteessä ja tarkkuutta vaativissa tehtävissä.

Punainen varoituskolmio ei tarkoita, että autolla ajo olisi lääkkeen käyttäjältä ehdottomasti kielletty. Kolmiomerkinnällä on kuitenkin oikeudellinen merkitys. Tällä tavoin merkittyä lääkettä käyttäneen henkilön voidaan katsoa olleen tietoinen lääkkeen mahdollisesti väsyttävästä vaikutuksesta. Liikennejuopumuksesta voidaan tuomita myös lääkeaineiden huumaavan käytön perusteella. Autoa ei tule ajaa, jos tuntee vähänkin väsymystä tai tokkuraa. Kannattaa huomioida, että lääkkeiden aiheuttamaa väsymystä ja tokkuraa voi kuitenkin olla hyvin vaikea arvioida itse.

Kodeiinin vaikutus ja poistuminen elimistöstä ovat aika monimutkaisia tapahtumia. Tabletin nauttimisen jälkeen parasetamoli ja kodeiini imeytyvät nopeasti ja lähes täydellisesti. Kipua lievittävä vaikutus ilmenee ½−1 tunnin kuluttua ja maksimaalinen teho noin 2 tunnin kuluttua. Maksa hajottaa kodeiinin useiksi eri yhdisteiksi, jotka poistuvat elimistöstä eri aikaan. Pääosa niistä poistuu kuitenkin kahdeksan tunnin kuluessa.

Kodeiini on kuitenkin harvinaisen hankala arvioitava siksi, että kodeiinista muodostuu elimistössä kipua lievittävää morfiinia, joka poistuu elimistöstä omalla hitaammalla aikataulullaan. Toinen hankaluus liittyy siihen, että ihmiset reagoivat hyvin erilailla kodeiiniin. Toisen elimistöstä kodeiini saattaa poistua hyvin hitaasti ja toisen elimistöstä hyvin nopeasti.

Myös muut käytössä olevat lääkkeet ja terveydentila voivat vaikuttaa Panacodin tehoon ja elimistöstä poistumiseen. Siksi asiasta on syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa, jonka tiedossa kaikki nämä huomioitavat seikat ovat. Jos käytössä on esimerkiksi paljon lääkkeitä, lääkärin päätöksentekoa voisi auttaa apteekeissa tarjolla oleva lääkehoidon kokonaisarviointipalvelu.
Lisätietoa ja tätä maksullista lisäpalvelua tarjoavat apteekit löytyvät osoitteesta Apteekki.fi.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU