‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2015

Miten annostelen lääkettä?

Minulla on lääkityksenä Voxra 150 mg kerran päivässä. Yritän ottaa lääkkeen joka päivä suunnilleen samaan aikaan, kahden tunnin heitolla. Kuinka tarkkana tämän lääkkeen kanssa täytyy olla? Jos esimerkiksi otan lääkkeen tänään kello 12 ja huomenna kello 17, mihin aikaan uskallan ottaa lääkkeen seuraavana päivänä? Kuinka pitkä väli lääkkeen otossa pitää olla, että vältytään yliannostukselta?

Voxra-tabletit sisältävät bupropionia, jota käytetään vakavan masennuksen hoitoon. Suositeltu aloitusannos on 150 milligrammaa kerran vuorokaudessa ja kahden peräkkäisen annoksen välillä tulee olla vähintään 24 tuntia. Huolellisuus lääkkeen annostelussa lisää lääkehoidon onnistumista.

Jos edellinen annos on otettu kello 17, olisi hyvä ottaa seuraavan päivän annos suunnilleen samaan aikaan.

Lääkettä ei kannata ottaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä se saattaa aiheuttaa ohimenevänä haittavaikutuksena unettomuutta. Päiväsaikaan otettuna tämä vaikutus on vähäisempi.

Tabletit niellään kokonaisina. Niitä ei saa jakaa, murskata tai pureskella, koska tämä voi lisätä haittavaikutusten riskiä. Tabletit voidaan ottaa veden kanssa ruokailun yhteydessä tai ilman ruokaa.

Lääkkeen tehon alkaa huomata vähitellen usein noin kahden viikon kuluttua hoidon aloituksesta. Usein masennuslääkkeiden täysi teho voi olla havaittavissa vasta useita viikkoja hoidon aloituksen jälkeen. Hoidon kesto on usein vähintään puoli vuotta.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU