‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2015

Miten hoitaa diabeetikon suuta?

Sairastuuko diabeetikko muita helpommin ientulehdukseen? Voiko näitä tulehduksia ehkäistä jollain valmisteella?

Diabeetikon kannattaa pitää huolta suun ja hampaiden terveydestä. Diabetes ei itsessään aiheuta suun alueen oireita tai sairauksia, mutta diabeetikoilla suun tulehdukset, esimerkiksi parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus, ovat tavallisempia ja tulehdukset pahenevat herkemmin sekä paranevat huonommin kuin muilla. Toisaalta taas krooninen tulehdus suussa heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Parodontiitti on syytä ehkäistä ja tarvittaessa hoitaa. Jatkuva tulehdus voi johtaa hampaan alla olevan luukudoksen tuhoutumiseen ja hammas irtoaa.

Voi käydä niinkin, että suusta siirtyy bakteereja verenkiertoon, jolloin sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa. Pahimmillaan, onneksi hyvin harvoin, parodontiitista voi seurata vakava sairaalahoitoa vaativa yleisinfektio.

Tärkeintä ennaltaehkäisyä on hyvä suuhygienia. Siihen kuuluu hampaiden harjaus aamuin illoin fluoripitoisella hammastahnalla ja mieluiten sähköhammasharjalla, koska se on tehokkaampi kuin käsikäyttöinen.

Hammasvälien puhdistus hammasväliharjalla tai hammaslangalla on yhtä tärkeää kuin hampaiden ulkopinnan harjaus.

Hammastahnat, jotka sisältävät natriumlauryylisulfaattia eli vaahtoavaa ainetta, ärsyttävät helposti, jos suu on arka. Apteekeissa on tarjolla monia erikoishammastahnoja, joista on apua muissakin suu- ja hammasongelmissa. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö heikentävät suun terveyttä.

Osa lääkkeistä vähentää syljen eritystä ja siten altistaa hampaiden reikiintymiselle ja iensairauksille. Esimerkiksi muutamat verenpainelääkkeet tai psyykenlääkkeet saattavat vaikuttaa syljen eritykseen. Lisätietoa lääkkeiden ominaisuuksista saa apteekista.

Jos suu on kuiva, voi esimerkiksi juoda vettä pitkin päivää ja käyttää ksylitolipurukumia tai apteekista saatavia kuivan suun valmisteita.

Diabeetikon kannattaa tehdä yksilöllinen hoitosuunnitelma itsehoito-ohjeineen ja tarkastusväleineen yhteistyössä oman hammaslääkärin kanssa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU