‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  29.02.2016

Miten käytän antibioottia?

Antibiootit tuntuvat askarruttavan monia. Kokosin yhteen useamman yleisesti käytettyyn antibioottiin, amoksisilliiniin, liittyvän kysymyksen.


Voiko Amorion 750 mg tabletit pureskella, kun en oikein saa nieltyä edes puolikkaana?

Amorion 750 mg on tavallinen tabletti, jonka keskellä on jakouurre merkkinä siitä, että tabletin voi panna puoliksi. Jos sekään ei riitä, tabletin voi vaikka jauhaa ja sekoittaa esimerkiksi kiisseliin. Silloin nieleminen helpottuu ja antibiootin voimakas maku ei tunnu niin voimakkaasti.

Voiko Amoxin comp -lääkekuurin aikana juoda alkoholia hillitysti?

Lasi kuohuviiniä tai konjakkiryyppy ei vaikuta tähän antibioottiin. Suuret alkoholimäärät eivät kuitenkaan ole suositeltavia, koska ne haittaavat paranemista. Lääkkeen ottaminen saattaa esimerkiksi unohtua.

Kauanko kestää, että seitsemän tabletin Amoxin-antibioottikuuri rupeaa auttamaan korvatulehdukseen?

Olon pitäisi tuntua ainakin helpommalle parin kolmen päivän kuluttua. Vajaassa viikossa yleensä olo jo paranee huomattavasti. Jos näin ei ole tai jos olo vain heikkenee ja kipu lisääntyy, on syytä ottaa uudelleen yhteyttä lääkäriin.

Seitsemän kuukauden ikäinen vauva pulautti muutama minuutti antibiootin annon jälkeen, pitäisikö antaa uudestaan? Kyseessä on Amorion korvatulehdukseen. Se on ollut käytössä muutaman päivän.

Kun pulautuksesta on vain muutama minuutti, on hyvin todennäköistä, että antibiootti ei ole imeytynyt, vaan poistui elimistöstä pulautuksen mukana. Tässä tapauksessa antaisin uuden annoksen.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU