‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  03.10.2014

Miten rangaistaan netistä tilanneita?

Kysyisin lääkkeiden tilaamisesta ulkomailta. Reseptilääkkeitä ei saa tilata netistä. Mitä tapahtuu, jos jää kiinni?

Yksityishenkilöt voivat tilata lääkkeitä Euroopan talousalueelta postitse kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, mutta lääkkeiden toimittajan pitää olla laillinen ja lääkevalmiste kyseisen maan viranomaisen hyväksymä. Jos kyseessä on reseptilääke, pitää tilaajalla olla voimassa oleva resepti.

Suomen lääkeviranomainen Fimea on kuitenkin muistuttanut, että suurin osa internetistä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Turvalliset ja luotettavat, suomalaisten apteekkien ylläpitämät verkkokaupat löytyvät osoitteesta
www.apteekki.fi.

Laittomasti lääkkeitä tilaamalla syyllistyy lääkerikkomukseen, lääkerikokseen tai salakuljetukseen. Kannattaa myös muistaa, että laittomista kanavista tilattuja lääkkeitä käyttämällä vaarantaa henkensä, vaikkei tilaamisesta kiinni jäisikään. Tullin mukaan 90 prosenttia internetistä tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä. Ne voivat olla mitä tahansa. Niissä voi olla vaikuttavaa ainetta hyvin vähän tai ei ollenkaan tai ne sisältävät jotain aivan muuta: käyttäjälleen vaarallista lääkettä tai korvikeaineita, jotka ovat ihmisen terveydelle vaarallisia.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU