‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.09.2014

Muurahaisten munat

Viime sodan julistamisen aikaan keräsimme muurahaisten munia. Maahan levitettiin kangas, jonka reunoille aseteltiin havuja. Sitten siihen lapioitiin muurahaispesä, ja muurahaiset veivät munat turvaan havujen alle, josta ne sitten kerättiin. Munat myytiin apteekkiin. Minua on jäänyt vaivaamaan, mitä muurahaisten munilla tehtiin.

Muurahaisia ja muurahaisten munia on ilmeisesti hyvin kauan käytetty sekä ravinnoksi että lääkkeeksi. Muurahaisia ja muurahaisenmunia on spriihin sekoitettuna käytetty pitkään muun muassa lihaslinimenttinä ja reumatismiin. Kramppien ja suonenvedon hoidostakin löytyy mainintoja. Proteiinirikkaita muurahaisten munia on myös käytetty ravinnoksi joko sekoitettuna johonkin tai sellaisenaan esimerkiksi paahdettuna.

Muurahaisten munia käytetään nykyäänkin. Niitä on myyty Keski-Eurooppaan luontaistuotteiden ja lemmikkien, esimerkiksi lintujen, ruoan valmistukseen. Munien keruussa täytyy kuitenkin pitää kohtuus mielessä, koska liian runsas kerääminen saattaa haitata alueen metsän ekologiaa.

Muurahaiset syövät suuret määrät metsien ja puiden haittaeläimiä. Jos muurahaisten pesiä tuhoutuu liikaa, saattaa seurauksena olla haitallisten lajien lisääntyminen. Keräämisestä on hyvä sopia maanomistajan kanssa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU