‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.06.2015

Onko melatoniini turvallista?

Minulle on määrätty Melatonin 5 mg 1–4 tablettia unettomuuteen. Purkin mukana ei tullut lääkeinfoa. Onko sitä turvallista käyttää säännöllisesti? Lääkepurkin kyljessä on kolmio. Mitä kolmio lääkepurkin kyljessä yleensä tarkoittaa? Tarkoittaako se, että lääkkeestä on mahdollista tulla riippuvaiseksi?

Punainen kolmio varoittaa, että lääke voi väsyttää tai aiheuttaa tokkuraista oloa. Vaikutus haittaa autolla ajoa tai tarkkaavaisuutta vaativien koneiden käyttöä.

Punainen kolmio ei ole ajokielto, mutta kun lääkkeessä on punainen kolmio, katsotaan kuljettajan olevan tietoinen väsyttävästä vaikutuksesta esimerkiksi kolaritilanteessa.

Keskushermoston kautta vaikuttavat lääkkeet, joissa usein on punainen kolmio, aiheuttavat helposti riippuvuutta. Punainen kolmio ei kuitenkaan ole riippuvuuden vaan väsyttävän vaikutuksen merkki. Esimerkiksi kysymänne melatoniini aiheuttaa uneliaisuutta, mutta ei riippuvuutta.

Melatoniini on unirytmiä ja unenlaatua säätelevä aine. Se on käpylisäkkeen tuottama, elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni. Eritys lisääntyy pimeän tultua, on korkeimmillaan kahden ja neljän välillä aamuyöllä ja laskee yön loppupuolella.

Melatoniini liittyy siis vuorokausirytmin säätelyyn ja valo-pimeärytmiin, ja se lisää nukahtamisalttiutta. Iän myötä tuotanto usein vähenee. Yleensä sitä käytetään aikaerorasituksen aiheuttamiin nukkumisvaikeuksiin, mutta myös vaihtoehtona nukahtamis- ja unilääkkeille.

Melatoniinin on havaittu parantavan unenlaatua ja lisäävän aamuista tarkkaavaisuutta. Hoidon lopettamisen jälkeen ei esiinny vieroitusoireita.

Alkoholia ei tule käyttää yhtä aikaa, sillä se heikentää melatoniinin vaikutusta. Melatoniini saattaa voimistaa muiden unilääkkeiden väsyttävää vaikutusta. Fluvoksamiini-mielialalääke nostaa melatoniinipitoisuutta, joten yhteiskäyttöä tulisi välttää.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU