‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.09.2016

Onko seleeni vaarallista?

Olen lukenut, että Suomessa ei saa tarpeeksi seleeniä. Siksi olen käyttänyt Kelasin Seleeni -tabletteja. Ystäväni epäilee, että ne ovat liian vahvoja ja että seleeni olisi vaarallista. Onko se?

Seleeni on tärkeä hivenaine elimistössä. Tämän vuoksi Suomessa on jo pitkään lisätty seleeniä lannoitteisiin ja näin varmistettu riittävä saanti väestötasolla. Pienet seleeniannokset ovat hyödyllisiä ja suuret haitallisia, jopa myrkyllisiä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan päivittäinen seleenin saantisuositus on 60 μg/vrk miehille ja 50 μg/vrk naisille. Turvallisen saannin ylärajana pidetään 300 μg/vrk.

Nykyisin väestön seleenin saanti näyttää keskimäärin riittävältä. Monipuolisesta ruokavaliosta saa riittävästi seleeniä. Seleenin tärkeimpiä lähteitä ovat liha ja lihavalmisteet, maito ja maitovalmisteet sekä täysjyvävilja. Jos ja kun ravinnosta saa riittävästi seleeniä, voi seleeniä sisältävien ravintolisien ja monivitamiinitablettien yhtäaikainen käyttö nostaa seleenin saannin liian korkeaksi. Yksi seleenilisää tarvitsevista erityisryhmistä on vegaanit.

Suurten seleeniannosten haitalliset vaikutukset on selvästi osoitettu. Myrkytykseen viittaavia oireita ovat muun muassa ihon ja kynsien muutokset, hiusten lähtö, valkosipulia muistuttava haju hengityksessä, hermostomuutokset ja pahimmassa tapauksessa maksavaurio.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >