‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  07.12.2015

Onko yskänlääke hyväksi flunssapotilaalle?

Olen yskään taipuvainen tyyppi. Nytkin flunssaisena poden kovaa yskää ja köhin yöllä kotona ja päivällä töissä. Välillä kirjoitettiin lehdissä, että ei pitäisi käyttää yskänlääkkeitä. Yskänlääke tuntuu kuitenkin auttavan. Voiko sitä käyttää?

Yskän itsehoito on vaikeaa, koska on kymmeniä sairauksia, joiden oireena voi olla yskä. Itselääkintä kannattaa rajoittaa niihin tilanteisiin, joissa yskä liittyy flunssaan. Muissa tilanteissa, esimerkiksi astman yhteydessä, vaivasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Flunssassa ensin häiritsee yleensä ärsyttävä yskä, joka muuttuu sitten limaisemmaksi ja lopulta paranee yskimällä. Siksi jokainen yskänlääke tuntuu lopulta auttavan.

Jos ärsyttävä yskä häiritsee yöunta, aikuinen voi käyttää yskän ärsytystä vähentävää lääkettä. Ärsytystä estävät yskänlääkkeet vaikuttavat aivoissa sijaitsevaan yskänärsytyskeskukseen. Silloin yskiminen vähenee ja hengitystiet pääsevät paranemaan.

Lapsille yskänlääkkeitä ei suositella ollenkaan virusten aiheuttamien hengitystietulehdusten yhteydessä.

Flunssayskään limaa irrottava yskänlääke ei auta. Hoito­suositusten mukaan niitä käytetään joskus pitkäaikaisissa keuhkosairauksissa, kuten keuhkoahtaumataudissa.

Yskänlääkkeiden yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa kannattaa tarkistuttaa apteekissa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU