‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  29.02.2016

Pitääkö iho suojata pakkaselta?

Meidän 5-vuotiaat kaksosemme ulkoilevat mielellään. Mieheni haluaisi voidella heidät pakkasvoiteella, mutta minä epäilen. Käytetäänkö Vitalista vielä?

Pakkasvoiteita on perinteisesti käytetty paljon. Uusi tutkimustieto ei kuitenkaan tue tätä tapaa. Kovin rasvaisen voiteen alle jää helposti hikeä tai muuta kosteutta, joka jäätyessään palelluttaa ihon. Eli vaikutus on päinvastainen kuin toivotaan.

Paras suoja erilaisia rasituksia, kuten pakkasta vastaan, on terve hyvin hoidettu iho. Puhdistus aamuin illoin ja kosteusvoiteen käyttö tarpeen mukaan ovat ravintorikkaan ruoan ja liikunnan lisäksi parasta hoitoa iholle.

Jos lähtee aamulla heti heräämisen jälkeen ulos, ei ihoa välttämättä kannata pestä tässä välissä. Kosteusvoide puolestaan on hyvä levittää iholle noin tunti ennen ulos menoa. Tällöin voide ehtii imeytyä ja sen sisältämä vesi haihtua iholta.

Aurinkovoidetta ei kannata unohtaa talvellakaan. Ohentunut, talven rasittama iho on erityisen altis UV-säteille, jotka kuormittavat ihoa suoraan taivaalta ja lumesta heijastumalla. Sekin pitää kuitenkin levittää iholle hyvissä ajoin ennen ulkoilua.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU