Tärkeä tiedote   |  24.03.2020  Yli 70-vuotiaiden tulee välttää apteekkiasiointia

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.02.2018

Pitääkö kotona olla aina joditabletteja?

Pitääkö kotona olla joditabletteja ydinlaskeuman varalle?

Kymmenen tabletin Jodix-pakkaus kannattaa olla varalta kotona ja työpaikalla. Joditabletti pitää ottaa välittömästi esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden sattuessa. Jodix-tabletteja otetaan vain viranomaisen kehotuksesta.

Jodix on tarkoitettu ehkäisemään radioaktiivista jodia sisältävän laskeuman vaikutusta ydinräjähdyksen tai ydinonnettomuuden sattuessa. Radioaktiivinen jodi kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin ja kerääntyy kilpirauhaseen, jolloin kilpirauhanen saa suuren säteilyannoksen ja riski sairastua kilpirauhassyöpään tai kilpirauhasen vajaatoimintaan kasvaa. Tätä vastaan voi suojautua ottamalla oikeaan aikaan joditabletin. Se kyllästää kilpirauhasen jodilla, jolloin radioaktiivinen jodi ei imeydy siihen vaan poistuu kehosta virtsan mukana.

Jodix estää 90–99 prosenttisesti radioaktiivista jodia kertymästä kilpirauhaseen, kun kerta-annos otetaan heti, kun tieto radioaktiivisen laskeuman uhasta tulee. Jos tabletin otto viivästyy 3–4 tuntia, suojavaikutus on enää noin 50 prosenttia. Kerta-annoksen suojavaikutus kestää 1–2 vuorokautta.

Joditabletti otetaan vain viranomaisen kehotuksesta. Ohjeista kerrotaan radiossa, televisiossa ja internetissä. Jos säteilyvaara uusiutuu tai jatkuu pitkään, viranomaiset kehottavat ottamaan toisen annoksen.

Joditabletit ovat erityisen tärkeitä lapsille ja odottaville äideille. Yli 40-vuotiaille tablettien merkitys on pieni. Kerralla otetaan yksi annos, jonka antama suoja säilyy noin vuorokauden. Joditablettia ei suositella, jos on yliherkkä jodille tai on kilpirauhasen toimintahäiriö tai muu kilpirauhassairaus.

Joditableteteilla on yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa, joten niiden yhteensopivuus oman lääkityksen kanssa kannattaa selvittää etukäteen. Yhteisvaikutuksista voi kysyä apteekista. Jodix-tabletit sisältävät kaliumia 30,6 mg/tabletti joten potilaiden, joilla on munuaisten vajaatoiminta tai ruokavalion kaliumrajoitus, tulee ottaa tämä huomioon.

Aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten annos on 1 tabletti kerta-annoksena. 3–12-vuotiaiden lasten annos on ½ tablettia kerta-annoksena ja pienemmille lapsille vielä pienemmät annokset painon mukaan. Tabletin voi pureskella, murskata tai niellä kokonaisena. Tabletit otetaan runsaan nestemäärän kera. Kerta-annos ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia.

Lopuksi vielä muistutus joditablettien käyttöön liittyvästä annosriskistä. Ihmisen päivittäinen jodintarve on 150 mikrogrammaa jodia, Jodix-tableteissa kaliumjodidia on 130 milligrammaa eli lähes tuhatkertainen määrä.

Suomalaiset ovat tottuneet saamaan jodia ruokasuolassa. Erikoissuoloissa, joiden käyttö on lisääntynyt, ei yleensä ole jodia. On tullut ilmi, että jotkut ihmiset ovat suunnitelleet täydentävänsä jodin saantia Jodix-tableteilla. Jodix-tablettien korkean jodipitoisuuden vuoksi se ei missään tapauksessa ole suositeltavaa. Jodin yliannostus on vaarallista.

Tärkeitä jodin lähteitä ravinnossa ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Myös osa monivitamiinitableteista sisältää päivittäisen tarpeen mukaisen annoksen jodia. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset. Jodia pitää saada sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU