‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2015

Primaspania veritulppien ehkäisyyn?

Äidilläni oli kaksi sydäninfarktia sekä veritulppa aivoissa, joka aiheutti toisen puolen halvaantumisen. Puoli vuotta sitten alle kolmekymppinen tyttäreni sai kaksi keuhkoveritulppaa. Olen miettinyt, että alkaisin syödä Primaspania 50 mg annostuksella itsehoitona ennaltaehkäisemään mahdollista veritulppaa. Minulla on selkeä riski veritulppiin, sillä olen ylipainoinen enkä juurikaan liiku hyötyliikuntaa lukuun ottamatta. Tiedän kyllä, että pitäisi liikkua, mutta en ole ainoa, jolle liikkuminen on myrkkyä. Onko 50 milligrammaa riittävä annos veritulppien ennaltaehkäisyyn?

Veritulpan riski on niin vakava asia, että suosittelen ehdottomasti lääkäriin menoa. Tulppariskin syitä kannattaa selvitellä. Sitten tilanteenne voidaan arvioida ja tarvittaessa valita tehokkain mahdollinen lääke.

Auttaisiko liikkumisasioissa vertaistuki? Kunnan liikuntapalvelut, potilasjärjestöt ja urheiluseurat järjestävät paljon ohjattua, aloittelijalle sopivaa toimintaa. Kannattaa rohkeasti kokeilla. Mikäli paikkakunnalla toimii Liikkujan apteekki, neuvoja voi kysyä myös sieltä. Palvelua tarjoavat apteekit löytyvät osoitteesta apteekki.fi.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU