‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2015

Pukamavoidetta silmäryppyihin?

Sopisiko peräpukamavoide silmäryppyjen hoitoon? Ystäväni käyttää. Voiko se tehota?

Tämä on erikoinen käyttötarkoitus, joka on peräisin ehkä internetistä.

Jos käyttää itsehoitolääkkeenä myynnissä olevaa pukamavoidetta, päätyy silmien ympärille kortisonia ja puudutusainetta, joista voi aiheutua silmille vakavaa vahinkoa.

Kortisoni nostaa silmänpainetta ja pitkään käytettynä ohentaa ihoa. Hoitamaton silmänpaineen nousu voi pidempään jatkuessaan altistaa jopa näköhermon vaurioille. Puudutusaineelle voi helposti tulla allergiseksi. Lisäksi voidepohja on ihan liian raskas ja tukkiva herkälle ja ohuelle silmää ympäröivälle iholle.

Peräaukon vaivoihin käytettävissä luontaistuotteissa ei ole kortisonia, mutta eteerisiä öljyjä ja raskaita voiteita kyllä. Nekään eivät sovi silmien ympärille.

Suosittelen varovaisuutta internetissä liikkuvien ohjeiden kanssa. Niiden antajasta tai opastajan ammattitaidosta ei ole mitään takeita. Tunnettuihin asiantuntijasivustoihin voi hyvin luottaa. Tällaisia ovat muun muassa apteekki.fi, terveyskirjasto.fi sekä viranomaisten, kuten Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivut.

Apteekista ja muualta terveydenhuollosta voi myös aina kysyä apua. Silloin saa asiantuntemukseen perustuvan vastauksen.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU