‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  30.05.2016

Riittääkö Sibicort atooppiseen ihottumaan?

8-vuotiasta pikkutytärtäni on koko talven vaivannut paha atooppinen ihottuma. Kutittaa ihan mahdottomasti, ja hän raapii tuskaisesti. Olen käynyt hänen kanssaan lääkärissäkin, ja saimme Sibicort-voidetta. Riittääkö tämä? Ehkä lääkäri luuli, että meillä on perusvoidettakin.

Olette oikeassa. Atooppisen ihon hoitoon tarvitaan yleensä perusvoide, ehkä kaksikin, mieto pesuaine ja lääkevoide.

Atooppisesta ihosta puuttuu useita suojaavia aineita, kuten liposomeja ja karbamidia, jotka sitovat kosteutta ihoon. Juuri ihon kuivuminen ja suojaavan vaikutuksen pettäminen aiheuttavat oireita.

Atooppista ihoa saa ja kannattaakin pestä tai ainakin huuhdella haalealla vedellä tarpeen mukaan. Halutessaan voi käyttää mietoa, esimerkiksi glyserolia sisältävää pesunestettä. Glyserolia on nykyisin sekä voiteissa että pesunesteissä, koska sekin sitoo kosteutta ihon pinnalle.

Mahdollisimman pian pesun jälkeen iho voidellaan perusvoiteella, joka saisi sisältää edellä mainittuja atooppisesta ihosta puuttuvia aineita sekä kosteutta sitovia aineita: glyserolin lisäksi tai sijasta karbamidia.

Moni käyttää päiväsaikaan mielellään vähän kevyempää voidetta ja yöaikaan hoitavampaa, rasvaisempaa voidetta. Perusvoidetta kannattaa käyttää reilusti. Silloin hoito-tulos on parempi.

Sibicort on lääkevoide, joka sisältää ihoa rauhoittavaa hydrokortisonia, joka hillitsee kutinaa ja tulehdusreaktiota. Lisäksi siinä on bakteereja tappavaa klooriheksidiinia. Sitä käytetään kuurina noin viikon kahden ajan. Ihottuma-alue kannattaa voidella ensin kolme kertaa vuorokaudessa ja vähitellen vähentää kahteen tai yhteen kertaan vuorokaudessa oireista riippuen. Lääkevoide levitetään ensin ja sen päälle perusvoide.

Tarvittaessa lääkehoitoa voi jatkaa 2–3 kertaa viikossa hydro-kortisonivoiteella. Perusvoidetta kannattaa käyttää talvella jatkuvasti, jos atopiataipumus on vähänkään voimakkaampi.

Onneksi kesä on tulossa. Kosteammassa ilmassa ihokin alkaa voida paremmin, kun se vielä lisäksi saa hieman aurinkoa. Aurinkosuojausta ei kuitenkaan kannata unohtaa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU