‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.09.2016

Sopiiko tulehduskipulääke raskaaksi aikovalle?

Lääkäri määräsi minulle Arcoxia 120 mg -kuurin nilkan tulehdusoireisiin. Huomasin, että lääkettä ei suositella, jos aikoo hankkia lapsia. Voinko syödä lääkekuurin turvallisesti? Heikentääkö se hedelmällisyyttä? Koskeeko varoitus vain raskaana olevia?

Arcoxian sisältämä etorikoksibi vaikuttaa elimistössä estämällä syklo-oksigenaasi-2-entsyymiä. Tämä entsyymi vaikuttaa elimistössä monella tavalla. Yksi sen toiminnan estämisen vaikutus on kivun lievittyminen. Myös hedelmöittyminen saattaa vaikeutua, kun kyseisen entsyymin toiminta estyy. Siksi etorikoksibia ei suositella naisille, jotka yrittävät tulla raskaaksi.

Raskauden aikana käyttöä ei suositella, sillä lääkkeellä on vaikutuksia sikiöön ja istukan toimintaan.

Jos siis ei ole raskaana eikä raskaus ole suunnitelmissa, lääkettä voi käyttää turvallisesti. Kuuri kestää usein vain seitsemän päivää. Sen jälkeen hedelmöittyminen palaa entiselle tasolle.

Muiden tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin, asetyylisalisyylihapon tai naprokseenin, vaikutukset hedelmöittymiseen ja raskauteen vaihtelevat valmistekohtaisesti. Siksi raskautta suunnittelevien, raskaana olevien ja imettävien kannattaa varmistaa apteekissa tai lääkärin vastaanotolla valmisteen sopivuus.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU