‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.09.2014

Suupielet rakoilevat

Suupielet vähän rakoilee, vaikka syömme vain ruisleipää ja päälle vihreän korkin Multitabsia. Johtunee jostakin lääkkeestä. Tarvitaanko jokin B-vitamiinin lisälähde? Vai olisiko jokin muu konsti?

Suupielten halkeilu on suhteellisen yleinen vaiva, joka voi aiheutua monesta syystä. Moni liittää oireeseen B2-vitamiinin puutteen. Tämä olikin yksi syy vaivaan aikoinaan, kun ravinto-olosuhteemme olivat paljon yksipuolisemmat. Nykyisin B2-vitamiinia saa kuitenkin niin paljon ravinnosta, että en epäilisi sen puutetta oireen aiheuttajaksi.

Yleisin syy suupielten halkeiluun varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä on ihon oma hiiva, Candida albicans, joka helposti yltyy liikakasvuun kosteissa suupielissä. Pimafucin- ja Daktarin-emulsiovoiteet ovat tehokkaita itsehoitolääkkeitä tähän vaivaan. Voidetta kannattaa käyttää ainakin viikon verran aamuin illoin ihan kuurina.

Toinen harvinaisempi, mutta mahdollinen syy, on raudan puute. Onko hemoglobiinianne mitattu hiljattain? Rautaa ei kannata syödä varmuuden vuoksi, mutta siitä kannattaa pitää huolta, että arvot ovat kohdallaan.

Pikkulapsilla suupielet saattavat ärtyä ihan sen takia, että posket ovat vielä kovin pyöreät ja suupielet kosteat syljestä. Heille tilanteen rauhoittumiseksi riittää yleensä esimerkiksi ihon pintaa korjaava ja suojaava Bepanthen voide.

Jos viikon tai kahden hoidosta ei ole hyötyä, kannattaa mennä lääkäriin.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU