‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  31.08.2018

Voiko kapselin avata?

Voiko Cartexan 400 mg -kapselin avata ja sekoittaa veteen? Sen nieleminen on vaikeaa.

Monella potilaalla on nielemisvaikeuksia esimerkiksi iän tai sairauden takia.

Kapselien avaamisesta kysellään usein. Jos pakkauksessa lukee, että kapseli on nautittava kokonaisena, silloin sitä ei saa avata. Esimerkiksi Cartexanin valmistaja kertoo, että lääkkeen teho on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa kokonaisilla kapseleilla, minkä vuoksi valmistaja suosittelee lääkevalmisteen ottamisen kokonaisena.

Kapselin avaamiseen ja jauheen nielemiseen sellaisenaan ei liity lääketurvariskiä. Sen sijaan valmistaja ei pysty puuttuvan tutkimustiedon vuoksi takaamaan, että vaikuttavan aineen teho ja imeytyminen ovat vastaavat kuin kokonaisella kapselilla.

Kapselit ovat erilaisia. Joskus lääkeaine saattaa olla niin ärsyttävää, että kapselia ei kannata avata. Toisinaan kapselin sisällä on erilaisilla päällysteillä päällystettyjä rakeita, jotka on nielaistava kokonaisina. Näin säädellään lääkkeen vaikutusajan pituutta.

Pakkauksen ohjeelle on siis aina jokin syy, minkä vuoksi sitä pitää noudattaa.

Lääkkeen annosteluun liittyvissä pulmissa kannattaa aina pyytää farmaseuteilta tai proviisoreilta apua apteekissa.

Joistakin lääkkeistä on olemassa esimerkiksi nestemäisiä vaihtoehtoja. Jos nestemäistä vaihtoehtoa ei ole, helpottuu kapseleiden tai tablettien nieleminen, jos juo ensin esimerkiksi kiisseliä, joka on sopivan liukasta ja auttaa tabletin kulkeutumisessa mahaan. Kapseleita tai tabletteja ei missään tapauksessa pidä ottaa ilman vettä tai muuta juomaa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU