Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Mielessä  |  01.06.2015

Hyvää kesälomaa

Vihdoin vapaa-aikaa, mutta mihin sen kaiken käyttäisi? Kahdeksan järjestöä jakoi vinkkinsä loman viettäjille.

Kuuntele itseäsi ja läheisiäsi

Luotettavin mittari hyvinvointiin on sinun oma tunteesi. Pysähdy hetkeksi, hengitä syvään ja kuuntele itseäsi. Kukaan muu ei voi tietää, mitä kaipaat tältä kesältä. Mieti, mikä antaa sinulle mielihyvää ja auttaa jaksamaan arjessa.

Keskustelkaa kesäsuunnitelmistanne avoimesti koko perheen voimin. Älkää tulkitko tai olettako. Lomalla on mahdollisuus viettää yhteistä aikaa ja syventää myös parisuhdetta. Ihmisen parhaat puolet tulevat esiin, kun hän on levännyt.

Lapsille on tärkeintä, että vietät aikaa heidän kanssaan. Keskity lapsen kuuntelemiseen ja jätä puhelin taskuun. Anna jokaiselle lapselle aikaa tasapuolisesti.

Jos olet sinkku ja yksinolo lomalla ahdistaa, käy läpi ystäväsi, harrastuspiirisi ja sukulaisesi ja mieti, kenen kanssa voit viettää aikaa. Hakeudu seuraan, jossa koet olosi hyväksi. Älä yritä sinnitellä yksin.

Jos kaipaat parisuhdetta, astu rohkeasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeile deittailua nettipalvelun tai Tinderin kautta. Usko siihen, että olet lähestymisen arvoinen. Muista, että parisuhde syntyy siitä, kun yksi tekee aloitteen – ja toinen vastaa siihen myönteisesti.

Vinkit kokosi psykologi Elina Nurminen Väestöliiton Parisuhdekeskuksesta.

Ojenna kätesi myös kesällä

Hyvä teko takaa entistä paremman lomamielen. Verenluovuttajia kaivataan myös kesällä, sillä verivalmisteita käytetään sairaaloissa potilaiden hoitoon joka päivä. Verensiirtoja tarvitsevat esimerkiksi leikkaus- ja syöpäpotilaat, onnettomuuksien uhrit sekä keskosvauvat.

Verta voi luovuttaa Veripalvelun toimipisteissä ja kiertävissä verenluovutustilaisuuksissa.

Katso lähin luovutuspiste osoitteesta veripalvelu.fi ja tarkista, voitko sinä luovuttaa verta. Voit myös soittaa maksuttomaan infonumeroon 0800 0 5801 arkisin kello 8–17.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan on oltava alle 60-vuotias. Tarkempi soveltuvuus arvioidaan aina ennen jokaista luovutuskertaa terveydentilakyselyllä ja hemoglobiinimittauksella. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella. Liity auttajien ketjuun!

Vinkit kokosi viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta.

Herkuttele luonnon antimilla

Luonto pursuaa kesällä maukkaita ja monipuolisia villiyrttejä. Esimerkiksi nokkonen on ravintorikas luonnonkasvi. Siinä on merkittäviä määriä muun muassa kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Nokkosessa on myös C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E-vitamiineja.

Nokkosta poimittaessa on hyvä käyttää käsineitä, jotta välttyy poltinkarvojen aiheuttamalta ihoärsytykseltä. Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesä ennen kukintaa. Kasvista kerätään nuoret, 5–10 senttimetrin mittaiset versot ja myöhemmin kesällä lehdet.

Nokkoset kiehautetaan nopeasti ja valutetaan ennen ruoaksi valmistamista. Kuivatusta nokkosesta voi valmistaa esimerkiksi näkkileipää – myös kesän jälkeen.

Nokkosnäkkäri

2 dl maissitärkkelystä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1/2 dl kuivattua nokkosrouhetta
½ dl kaurahiutaleita
3/4 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
2 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Paista 150-asteisessa uunissa 45–50 minuuttia. Jäähdytä ja murra sopiviksi paloiksi.

Reseptin vinkkasi kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta.

Kehitä voimaa ja kehonhallintaa

Kehonpainoharjoittelu sopii erinomaisesti loma-ajan aktiviteetiksi. Luovasti soveltaen voit saada hien pintaan ja hymyn huulille melkein missä ja milloin vain, sillä tämä liikuntamuoto ei vaadi erillisiä välineitä.

Olitpa mökillä, lomamatkalla, puistossa, pururadalla tai rannalla, tehokas ja hauska treeni on aina mahdollista toteuttaa yksin tai kaverin kanssa.

Ideoita harjoituksiin voit hakea Valon Taisto-kampanjan YouTube-kanavalta.

Kokeile esimerkiksi hauskaa hyppysyöksyä: hyppää tasajalkaa punnerrusasennossa olevan kaverin yli ja syöksy ali. Vaihtakaa välillä rooleja. Liikettä voi helpottaa niin, että ylihyppy tapahtuu kaverin ollessa makuulla. Tällöin kaveri nousee ylihypyn jälkeen nopeasti punnerrusasentoon, jolloin pääset syöksymään ali.

Vinkit kokosi vastaava tuottaja Jari Hätinen Valtakunnallisesta liikunta- ja urheiluorganisaatio Valosta.

Valon Taisto-kampanja YouTube-videopalvelussa.

Lepää mieli rennoksi

Tee lomalla asioita, joista nautit: liikunta, kulttuuri ja luonto voimaannuttavat. Jätä loma-ajan kalenteriin myös tyhjää tilaa, jolloin ehdit olla tekemättä mitään. Tiesitkö, että rentoutumisen myötä myös itsetuntemus saa tilaa kehittyä?

Huumori on tärkeä selviytymiskeino, kun tilanteet ja olosuhteet lomalla vaihtelevat. Naurusta saa voimaa, ja se myös tarttuu.

Hyvä ja terveellinen kesäruoka tuottaa hyvää mieltä. Ruoan valmistaminen ja nauttiminen perheen tai ystävien kanssa on yhdessäoloa parhaimmillaan. Muista kuitenkin kohtuus kesäjuhlissakin.

Hyvin nukutut yöt palauttavat elimistön voimatasapainon ja lataavat akut lomallakin. Ota välillä myös piristävät päiväunet.
Lomallakin voi tulla eteen vaikeita elämäntilanteita. Ulkopuolista ja maksutonta tukea ja apua löydät tarvittaessa Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimesta tai kriisikeskuksista.

Vinkit kokosi tiedottaja Jutta Kajander Mielenterveysseurasta.

Lisätietoja: www.mielenterveysseura.fi

Vietä aikaa ikäihmisen kanssa

Leppoisa yhteinen kesäpuuhailu piristää lähelläsi olevia ikäihmisiä sekä sinua. Lähtekää yhdessä vaikka puutarha-kauppaan, jossa voit tarjota ikäihmiselle mahdollisuuden valita mieleisiään kesäkukkia parvekkeelle tai piharuukkuun.

Käykää yhdessä kesäkahvilassa tai kotieläintilalla tai ostakaa torilta tuoreita marjoja. Muistelkaa läpi oman paikkakunnan patsaita, muistomerkkejä ja nähtävyyksiä ja käykää katsomassa niitä paikan päällä.

Vierailkaa museossa, jossa vanhat esineet kirvoittavat mieleen tarinoita. Myös valokuvat entisaikojen heinätöistä, kasvimaan hoidosta, uimisesta ja retkeilystä voivat herättää muistoja, joita on mukava kuunnella.

Tai haluaisitko opetella perinteisiä kädentaitoja? Vie ikäihmiselle tarvikkeet esimerkiksi saunavihdan, risuluudan tai tuohityön tekemiseen, ja ota lapsetkin mukaan oppimaan.

Pitäkää yhdessä sääpäiväkirjaa. Sateella voitte opetella yhdessä tietotekniikan käyttöä ja tutustua internetin maailmaan. Vinkkejä opastamiseen löytyy Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-sivuilta.

Vinkit kokosi Vanhustyön keskusliiton Seniori- ja SeniorSurf-toiminta.

Nauti veneilystä turvallisesti

Veneily on kesä toisensa jälkeen monien suomalaisten suosikkipuuhaa. Jotta reissu sujuisi hyvin, huolehdi turvallisuudesta ennen vesille lähtöä.

Tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet sekä viestintävälineiden toiminta. Varmista myös, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta.

Tee reittisuunnitelma ennen kuin lähdet vesille, ja muista kertoa se myös kotiin jääville. Tutustu etukäteen säätiedotuksiin ja seuraa niitä myös matkan aikana.

Sanomattakin on selvää, että pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina vesillä oltaessa.

Säännöllisin väliajoin on hyvä kerrata myös merimiestaitojen perusasiat ja vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt.
Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Sisä-vesillä apua saa yleisestä hätänumerosta 112.

Vinkit kokosi tiedotuspäällikkö Sadri Wirzenius Meripelastusseurasta.

Hullaannu kotimaan matkailusta

Tiesitkö, että Suomessa on useita majakkasaaria, joista osassa voi myös yöpyä?

Noin 25 kilometriä Hangosta lounaaseen sijaitsee yli satavuotias Bengtskärin majakka, joka on Pohjoismaiden korkein.
Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva majakka taas löytyy Utön saaresta, joka kuuluu Paraisten kaupungille.

Oulun edustalla sijaitsevan Hailuodon yksi suosituimmista nähtävyyksistä on vuonna 1871 rakennettu Marjaniemen majakka, jonne pääsee jopa autolla.

Kokkolan helmi puolestaan on Tankarin majakka. Alle kilometrin pituisella saarella on 1800-luvun majakan lisäksi vanha kalastajakylä, luotsiasema ja lintuasema.

Muita kiinnostavia majakkasaaria ovat Uudenkaupungin lähellä sijaitseva Isokari, Rauman saariston Kylmäpihlaja sekä Kaskisten edustalla sijaitseva Sälgrund, jossa voi majoittua vanhalla luotsiasemalla.

Bengstskärissä ja Kylmäpihlajassa voi yöpyä itse majakkarakennuksessa. Utön, Tankarin ja Sälgrundin majakkasaarilla yöpyminen on järjestetty muussa läheisessä rakennuksessa. Muilla mainituilla majakkasaarilla ei voi majoittua.

Vinkit kokosi sisällöntuottaja Noora Uusitalo Finpro ry – Visit Finlandista

Lisätietoja: www.majakkaseura.fi/fin/majakat/majakoille

Teksti Salla Peltonen, kuvitus Mirkka Eskonen

Julkaistu Terveydeksi! 2/2015