‹ Takaisin

Henkilö  |  02.03.2015

Aikuisen paikalla

Sari Oras toimii vapaaehtoisena SPR:n Nuorten turvatalossa Helsingissä. Talo tarjoaa nuorelle tukea ja yöpaikan, kun kotona on vaikeaa.

Millainen on vapaaehtoisen työilta Nuorten turvatalossa?

Tulen talolle viideksi suoraan töistä, kipaisen kauppaan ja teen ruokaa sen mukaan, kuinka monta nuorta on paikalla. Keittiötouhujen jälkeen ilta kuluu nopeasti nuorten kanssa seurustellessa, televisiota katsoen ja tarvittaessa pyykkiä pesten. Jokainen ilta on erilainen riippuen nuorten määrästä ja heidän menoistaan.

Mitä vapaaehtoinen tekee yöllä?

Talo hiljenee kymmeneltä, jolloin vapaaehtoinen voi mennä nukkumaan. Jos yöllä tulee uusi nuori, herään vastaanottamaan häntä työntekijän kanssa. Aamulla laitan aamupalan valmiiksi ja lähden töihin.

Mikä on tärkein tehtäväsi Nuorten turvatalolla?

Olla työparin ohella läsnä oleva aikuinen, joka kuuntelee ja tukee nuorta arjessa. Sekin riittää, kun vain on paikalla.

Miten alun perin päädyit vapaaehtoiseksi?

Olin tehnyt paljon vapaaehtoistyötä poikani jalkapalloseuralle, kunnes hän lopetti pelaamisen. Mietin, että voisihan tässä tehdä jotain hyvää muuallakin, joten etsin netistä tietoa ja löysin turvatalot. Totesin, että tämä sopii minulle, koska nuorten kanssa on kiva olla. Nyt olen käynyt turvatalolla seitsemän vuotta lähes joka toinen torstai.

Miksi olet viihtynyt turvatalolla niin pitkään?

Täällä on mielettömän ihania nuoria, joilla vain sattuu olemaan jokin itsestään riippuva tai riippumaton ongelma. Antaa paljon kun näkee, miten he toipuvat täällä. Tuntuu hyvältä, että voin omalta osaltani vähän helpottaa nuorten arkea.

Mikä on palkitsevinta vapaaehtoistyössäsi?

On ihana nähdä, kun nuori lähtee turvatalon ovesta viimeistä kertaa ja hänestä huomaa, että hän pärjää elämässä.

teksti Jenni Juntunen, kuva Vesa Tyni

Julkaistu Terveydeksi! 1/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU