‹ Takaisin

Henkilö  |  01.06.2015

Konstaapelin kesä

Poliisilla pitää kiirettä kelien lämmetessä. Ylikonstaapeli Hannu Hautamäki ei silti toivo surkeita suvisäitä.

Miten työsi muuttuu kesällä?

Mitä lämpimämpi keli, sitä enemmän porukkaa kerääntyy ulos nautiskelemaan alkoholia. Järjestyshäiriöt lisääntyvät usein, kun helteellä alkaa janottaa. Hälytystehtävien hoitamisen lisäksi jalkaudumme
häiriökohteisiin pitämään järjestystä yllä.

Toivooko poliisi siis kylmää kesää?

Sää on melkein paras poliisi, mutta totta kai juhlien järjestäjien puolesta toivoo, että keli olisi mahdollisimman hyvä ja ihmisillä hauskaa. Suomalaiset ovat onneksi oppineet käyttämään alkoholia sivistyneemmin. Juhlatilaisuuksissa ja konserteissa ei enää näe yhtä päihtynyttä väkeä kuin 1980-luvulla. Sen sijaan urheilutapahtumiin on haettu ikäviä vaikutteita ulkomailta. Kähinät ovat lisääntyneet katsomoissa.

Mitä hyvää lämmin vuodenaika tuo työhösi?

Vaikka kiireet lisääntyvät, on mukavampaa partioida lämpimällä kelillä kuin ohjata talvipakkasessa liikennettä sormet jäässä. Hälytystehtävissä vaatetukseen kuuluu säällä kuin säällä haalari, suojaliivi ja jalkineet, joissa ilma ei aina kierrä. Kun mittarissa on yli 15 astetta, lähden aina paita märkänä töistä.

Vinkkisi suomalaisille lomailijoille?

Toivoisin, ettei mökille lähdettäisi koskaan liian kiireellä ja turhan suurin odotuksin. Silloin vältyttäisiin monilta ylinopeussakoilta ja riidoilta. Alkoholinkäytössä pitäisi muistaa maltti kesälläkin. Omia rajoja ei kannata lähteä ylittämään tieten tahtoen, eikä terassilla välttämättä tarvitse olla valomerkkiin asti.

Miten itse vietät kesää?

Olen nyt seitsemänä vuonna pyöräillyt loman alkaessa Helsingistä kotiin Pohjanmaalle. Vajaan 500 kilometrin matka taittuu kolmessa vuorokaudessa tavallisella, vuonna 1980 ostetulla vaihteettomalla Helkamalla.

teksti Jenni Juntunen, kuva Vesa Tyni

Julkaistu Terveydeksi! 2/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU