Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Hoidossa  |  26.05.2017

En blåsa på läppen

Munsår är ett förargligt återkommande besvär. Lyckligtvis kan man påskynda läkningen och ofta även lindra symtomen med receptfria läkemedel.

Klåda och sveda

Munsår är en oönskad gäst, men vanligen anmäler den när den är på väg. Typiska första tecken på munsår är känslolöshet i huden, som följs av sveda och klåda. Blåsorna som påminner om svinkoppor kan uppstå redan efter några timmar eller senast följande dag.

Munsårsblåsorna förekommer som namnet anger vanligen på läpparna och runt munnen. De kan emellertid också uppstå till exempel nära näsborrarna, på andra ställen i ansiktet eller på munnens slemhinna. Oftast uppstår blåsorna bara på ett ställe.

Symtomen försvinner vanligen av sig själva på en eller ett par veckor. Ibland kan läkningen ta tre-fyra veckor.

Orsakas av virus

MUNHERPES ÄR EN INFLAMMATION som orsakas av Herpes simplex-virus (HSV-1). Viruset smittar vid närkontakt, till exempel kyssar. Smittrisken är störst när man har en blåsa eller skorv på huden.

Uppskattningsvis 60 procent av alla i medelåldern har fått smittan. De flesta får smittan som barn, men viruset förblir latent, utan att genast ge symtom. Hos de flesta orsakar munherpes inte synliga symtom. Bara cirka en tredjedel av de smittade får blåsor.

Herpesblåsor kan också förekomma på könsorganen, men genital herpes orsakas vanligen av ett annat herpesvirus, HSV-2. Munherpesviruset, HSV-1, orsakar cirka 10–15 procent av alla fall av genital herpes.

Solen aktiverar

Munsår BRYTER lättare ut när kroppens motståndskraft är nedsatt. Viruset kan aktiveras av till exempel en förkylning, solens UV-strålar, stress, menstruation eller ingrepp i munområdet.

Bra motståndskraft, hälsosam kost och tillräcklig nattsömn kan delvis förebygga utbrott av munsår.

Läppcerat med effektivt UV-skydd förebygger munherpes särskilt på sommaren, när huden utsätts för solljus.

Undvik att kyssas när du eller någon annan har munsår med blåsor. Det lönar sig inte heller att använda samma handduk eller tandborste som en person med munherpes använder.

Vaccin mot Herpes simplex-virus finns inte.

Hjälp av salva

HERPESBLÅSANS LÄKNING kan påskyndas med egenvårdsprodukter från apoteket. De fungerar bäst när behandlingen sätts in så fort symtomen börjar. Det är bra att ha medicin hemma och ta med sådan på resor. Det är typiskt att herpesen vaknar till liv i solen på semestern, när stressen släpper.

Aciklovirsalva kan förkorta blåsstadiet med cirka ett dygn. Salvan stryks på blåsorna fem gånger per dygn under fem dagar.

Aciklovirsalva tar inte bort svedan och klådan. Om salvan också innehåller hydrokortison kan den eventuellt förebygga sår. Hydrokortisonkräm utan herpesläkemedel kan däremot förvärra herpes.

Penciklovirsalva förkortar symtomen och kan också lindra smärtan. Salvan stryks på tio gånger per dygn i fem dagar.

Tabletter och plåster

PERSONER SOM FYLLT 18 ÅR och som fått diagnos på återkommande munherpes, kan använda aciklovir- eller valaciklovirtabletter. Också de ska tas genast när de första symtomen känns. Forskningsresultat tyder på att tabletterna förkortar symtomtiden med cirka ett dygn.

Aciklovirtabletter tas fem gånger per dag under fem dygn. Valaciklovir används i ett dygn och tabletterna tas med 12 timmars mellanrum.

På apoteken finns också genomskinliga plåster som sätts på herpesblåsan och som vanligen byts med 12 timmars mellanrum. De täcker blåsan och förebygger smitta. Plåstren kan också lindra klåda och påskynda läkning av såren.

När behövs läkare?

MAN BÖR GÅ TILL LÄKARE om herpessymtomen är häftiga, om man i samband med munherpes upplever minsta irritation i ögonen, om blåsor förekommer på munnens slemhinna, i pannan eller hårbotten eller om man utöver munsårsymtomen har feber eller illamående.

Återkommande munsår kan hos vuxna bland annat orsaka hornhinneinflammation i ögonen samt ansiktsförlamning. Förlamningen utvecklas på några dagar och kan föregås av smärta kring örat. Förlamningen tar sig uttryck i att ena mungipan hänger. Då bör man utan dröjsmål uppsöka läkare. Det är också bäst att gå till läkare om munherpesen förekommer flera gånger per år. Då kan man diskutera förebyggande behandling, som kan tas via munnen i flera månader eller år.

Text Matti Välimäli, foto iStockphoto
Sakkunnig provisor Elina Aaltonen

För din hälsa 2/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU