‹ Takaisin

Hoidossa  |  09.12.2014

Lääkitys taltuttaa reuman

Parikymmentä vuotta sitten nivelreuman hoito oli lähinnä oireiden lievittämistä ja niveltuhojen jarruttelua. Nyt hoidon tavoite on saada nivelreumaa sairastava oireettomaksi. Aivan jokaisen potilaan kohdalla tähän ei vielä päästä.

Nivelreuma on niin sanottu autoimmuunitauti, jossa elimistön puolustusjärjestelmä on kääntynyt omaa kudosta vastaan. Nivelkalvo tulehtuu ja paksuuntuu, siihen kasvaa uusia verisuonia, tulehdussolut lisääntyvät ja aktivoituvat. Tulehduksen välittäjäaineet leviävät elimistöön.

– Nivelreumassa monta niveltä on tulehtunut yhtä aikaa, ja tulehdus jatkuu pitkään. Jos nivelturvotus menee ilman hoitoa ohi, se ei ole reumaa, sanoo reumasairauksien ylilääkäri Markku Kauppi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymästä.

Verestä voidaan tutkia reumatekijä ja sitrulliinipeptidi-niminen vasta-aine, jotka viittaavat nivelreumaan. Aina reumatekijää tai sitruliinipeptidiä ei kuitenkaan näy.

Yleensä tulehdusarvot – ”senkka” eli lasko ja CRP – ovat koholla aktiivisessa reumassa, ja niiden avulla myös arvioidaan taudin voimaa. Lasko ilmaisee pitkäaikaisen tulehduksen aktiivisuutta. CRP on akuutin tulehduksen mittari, mutta se nousee myös tulehduksen ja kudosvaurion takia.

Suvuittain kulkeva pitkäaikaissairaus

Reuma kulkee suvuittain. Se ei periydy suoraan vaan perintötekijöissä kulkevana alttiutena sairastua. Varsinkin vanhemmat ihmiset osaavat itsekin epäillä reumaa, kun on pitkittyvää niveltulehdusta ja aamujäykkyyttä. Tyypillisesti reuma puhkeaa 50–70-vuotiaalle naiselle. Nuorilla miehillä se on harvinainen.

– Sairastumiseen vaaditaan muitakin tekijöitä kuin perinnöllinen alttius. Selkeimmin osoitettu tekijä on tupakointi. Se lisää riskiä saada reuma, ja lisäksi tupakointi pahentaa reumaa, Kauppi varoittaa.

Ilmeisesti myös ylipaino lisää riskiä sairastua nivelreumaan. Rasvakudos ruokkii elimistön taipumusta tulehdusreaktioon.

Mitä voimakkaampi niveltulehdus on ja mitä pitempään se jatkuu, sitä suurempi on riski kudosvaurioihin.

Niillä, joilta löytyy reumatekijä ja sitrulliinipeptidi-vasta-aine, on muita isompi riski saada ärhäkkä tautimuoto.

Nivelreuma on pitkäaikaissairaus, johon sairastuu vuosittain noin 1 700 aikuista suomalaista. Reumaa sairastavia aikuisia on noin 35 000.

Diagnoosi tehdään erikoissairaanhoidossa, ja sairastuneen tueksi tulee moniammatillinen hoitotiimi: lääkärin lisäksi reumahoitaja, fysioterapeutti ja mahdollisesti muitakin ammattilaisia.

Lääkäri aloittaa lääkehoidon, joka koostuu kolmesta palasesta: tulehduskipulääkkeistä, kortisonista ja reuman hoidon peruslääkkeistä.

– Alkuvaiheessa, kun paikat ovat kipeinä, tulehduskipulääkkeet ovat usein välttämättömiä. Kortisoni on nopein tapa hoitaa tulehdusta pois. Yleensä kipeisiin, tulehtuneisiin niveliin pistetään kortisonia, millä on nopea ensiapuvaikutus. Tuoreessa reumassa aloitetaan tavallisesti myös pieniannoksinen tablettikortisoni, Kauppi kertoo.

Monen lääkkeen yhdistelmiä

Myös peruslääkkeiden tehtävä on hoitaa tulehdusta. Nykyään usein valitaan monen lääkevalmisteen yhdistelmä, jossa eri lääkkeet vaikuttavat samaan suuntaan: reumaattisen tulehduksen sammuttamiseen.

– Kun tulehdus on poissa, tulehduksen aiheuttamat oireetkin ovat poissa, kipulääkkeen tarve loppuu, ja reumaa sairastava voi hyvin.

Peruslääkkeissä on perinteisiä lääkkeitä, joista suurin osa tablettimuodossa, ja uusia, biologisia lääkkeitä, jotka pistetään ihon alle tai tiputetaan suoneen.

Perinteisistä lääkkeistä tärkein on jo vuosikymmeniä käytössä ollut metotreksaatti, kauppanimeltään Trexan. Siitä on myös ihon alle pistettävä lääkemuoto, jota on markkinoilla kolme eri valmistetta. Sekä suun kautta otettava että pistettävät lääkkeet otetaan kerran viikossa.

– Metotreksaatti on kätevä lääke: hyvin siedetty, tabletit edullisia ja annoshaitari suuri. Jollekin riittää aivan pieni annos, jollekin soveltuu keskikokoinen, ja joku tarvitsee ison annoksen. Metotreksaattiin voidaan yhdistää muita tablettilääkkeitä ja biologisiakin lääkkeitä. Se on nivelreuman lääkehoidon kulmakivi, joka jätetään yleensä pohjalle, vaikka biologinen lääkekin tulisi käyttöön.

Markku Kauppi painottaa, että reuman hoitoon käytettävät annokset metotreksaattia ovat hyvin siedettyjä. Tätä lääkeainetta käytetään myös leukemian hoidossa, mutta tuhatkertaisella annoksella.

Reumapotilaalla saattaa olla käytössä vatsansuojalääkkeenä niin sanottu PPI-närästyslääke, jonka yhteisvaikutuksesta metotreksaatin kanssa varoitetaan.

– Tämä pätee leukemian hoitoon käytettäviin annoksiin, mutta ei reumalääkkeenä käytettävään metotreksaattiin. Jos lääkäri on määrännyt närästyslääkkeen tukemaan reumapotilaan vatsan hyvinvointia, lääkkeiden yhteensopivuutta ei pidä kyseenalaistaa, Kauppi muistuttaa.

Nykyisillä lääkehoidoilla nivelreumaa sairastavat pystytään useimmiten saamaan oireettomiksi, ja nivelvauriot estetään. Lääkehoidot ovat vuosien mittaisia, sillä jos ne lopetetaan liian aikaisin, reuma tulee takaisin.

Yleensä aloitetaan monen lääkkeen lääkehoito, jolla tauti saadaan rauhoittumaan muutamassa kuukaudessa. Tilannetta vakiinnutetaan pari vuotta, ja pikku hiljaa lääkitystä kevennetään.

– Joillakin ylläpitolääkehoitoa jatketaan todella pitkään. Jos lääke sopii ongelmitta, sitä käytetään kymmeniäkin vuosia, Kauppi kertoo.

Yleensä reumalääkkeistä ei tule pahoja haittavaikutuksia. Pienelle osalle käyttäjistä metotreksaatti aiheuttaa etovaa oloa. Jos pahoinvointi on hankalaa, lääkkeen käytöstä ja tarpeellisuudesta pitää keskustella lääkärin kanssa.

Reumalääkkeet voivat aiheuttaa myös väsymystä, mutta on vaikea selvittää, johtuuko väsymys reumasta vai lääkkeestä.

Koko elimistön sairaus

Vaikka reuma oireilee nivelissä, se on koko elimistön sairaus. Elimistössä on tulehdusreaktio, ja tulehduksen voima syö muita voimia: esimerkiksi hemoglobiini laskee.

Viidesosalle nivelreumaa sairastavista perinteiset peruslääkkeet eivät riitä. Silloin otetaan käyttöön biologiset lääkkeet, jotka useimmiten tehoavat hyvin. Ne ovat hintavia: lääkitys voi maksaa 10 000–20 000 euroa vuodessa. Hyvät hoitotulokset kuitenkin usein puoltavat niiden käyttöä tapauksissa, joissa tavalliset lääkkeet eivät tehoa.

– Kun niiden hinnat ajan myötä laskevat, ne tulevat nykyistä helpommin käytettäviksi.

Kauppi kertoo, että kymmenen viime vuoden aikana perinteisiäkin lääkkeitä on opittu käyttämään entistä paremmin.

Useita uusiakin lääkeaineita on tulossa nivelreuman hoitoon. Vielä edelleen on potilaita, joiden reumaa ei nykykonstein saada kuriin.

– Reumadiagnostiikka tulee kehittymään, ja pääsemme hoitamaan tautia entistä varhaisemmassa vaiheessa. Toivottavasti tulee myös merkkiaineita, joilla heti kättelyssä selviää, mikä lääke kenellekin potilaalle on paras, Kauppi toivoo.

Lisää tietoa

Monta erilaista reumatautia

Lastenreuma on nivelreuman tapaan tulehduksellinen reumatauti. Sitä on useita alatyyppejä. Lääkehoito on ainoa sairauden kulkuun vaikuttava hoitokeino.

Myös nivelpsoriaasi on tulehduksellinen sairaus, jonka hoito kohdistuu psoriaasin iho-oireisiin ja nivelten kipuun sekä tulehdukseen. Jos niveltulehdus pitkittyy tai aiheuttaa muutoksia nivelissä, nivelpsoriaasin hoitoon käytetään samoja lääkkeitä kuin nivelreumaan.

Selkärankareuma on pitkäaikainen niveltulehdus selkärangan ja usein myös raajojen nivelissä. Tuki- ja liikuntaelimistön huoltaminen ja ryhdistä huolehtiminen on tärkeää, jotta selkäranka ei jäykisty etukumaraan. Reumalääkkeillä rauhoitellaan myös selkärankareuman tulehdusta.

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus, joka tulee lähes kaikille vanhemmiten, kun nivelten pintaa peittävä rusto alkaa rappeutua. Nivelrikon oireita hoidetaan kipulääkkeillä tai glukosamiinilla.

Reumataudeiksi luetaan myös esimerkiksi kihti, fibromyalgia, osteoporoosi ja borrelioosi, mutta niissä kyse ei ole reumaattisesta tulehduksesta.

Leikkaukset vähentyneet

Leikkaushoidon tarve nivelreuman hoidossa on vähentynyt, kun lääkehoidot ovat kehittyneet. Leikkauksella voidaan poistaa tulehtunutta kudosta nivelistä tai jännetupista ja korjata vaurioituneita niveliä. Vaurioitunut nivel voidaan myös korvata tekonivelellä.

Fysioterapia tähtää kipujen lievittämiseen, nivelten toimintakyvyn ja liikkuvuuden varmistamiseen sekä lihasten vahvistamiseen. Toimintaterapia ohjaa niveliä säästäviin työtapoihin. Kuntoutuksella pidetään yllä työ- ja toimintakykyä.

Teksti Irma Heiskanen-Haarala, kuva Shutterstock

Asiantuntijana reumasairauksien ylilääkäri Markku Kauppi, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä

Julkaistu Terveydeksi 4/2014

Apteekki

APTEEKKIHAKU