‹ Takaisin

Hoidossa  |  26.09.2016

Panelian apteekki palvelee maaseudulla

Panelian apteekissa työntekijät tuntevat lähes kaikki asiakkaat henkilökohtaisesti. Kyläläiset suosivat uskollisesti omaa apteekkia, jotta saisivat palvelua jatkossakin pyöräilymatkan päästä.

Pienessä satakuntalaisessa Panelian kylässä asuva Pirkko Kylänpää muistaa, kuinka 1950-luvun alussa nuorena rouvana polki talvellakin naapurikylään Kiukaisiin apteekkiasioille.

– Oli juhlaa, kun Paneliaan saatiin apteekki, eikä lääkkeitä tarvinnut pyöräillä hakemaan yli kymmenen kilometrin päästä, 83-vuotias Kylänpää muistelee.

Sen jälkeen hän onkin asioinut aina omassa apteekissa.

– Olen niin Panelia-uskollinen, että vaikka käyn Eurassa lääkärissä ja siellä on naapurissa apteekki, tulen tänne.

Kerran Kylänpää muistaa käyneensä muualla.

– Sain päivystyksestä kiireellisen lääkekuurin, ja Paneliasta kerrottiin, että silloin harvinaisempi lääke tulisi tukkuliikkeestä seuraavaksi päiväksi. Lääkekuuri piti aloittaa vielä samana päivänä, joten oli pakko käydä Harjavallassa apteekissa.

Kolmen apteekin kimppa

Panelian apteekki toimii Euran kuntaan kuuluvassa noin 1 600 asukkaan kyläkeskuksessa. Apteekki on 25 kilometrin päässä sijaitsevan Eurajoen apteekin sivuapteekki, samoin kuin Euran Kiukaisten kylän apteekki.

Apteekkarina Eurajoella, Paneliassa ja Kiukaisissa toimiva Marja Saarelainen tuli Paneliaan vuonna 2007.

– Täällä tuntui heti kotoisalta, Tampereella proviisorina työskennellyt Saarelainen muistelee ensimmäisen oman apteekin alkua.

Vakituisesti Panelian apteekissa työskentelee kaksi työntekijää: farmaseutti Päivi Lax-Bergius ja lääketeknikko Katja Mäkelä. Saarelainen haluaa myös itse tehdä paljon asiakaspalvelutyötä ja onkin tuttu näky sekä Kiukaisten että Panelian apteekin tiskin takana.

Kaikkien kolmen apteekin työntekijät liikkuvat tarvittaessa toimipisteestä toiseen. Vierailupäivänä Saarelaisen kanssa Panelian apteekkia pyörittää lääketeknikko Maria Kartano, jonka vakituinen työpiste on Kiukaisissa.

Yhteinen lääkevalikoima takaa saatavuuden

Oma apteekki palvelee panelialaisia viitenä päivänä viikossa. Saarelaisen mukaan viikoittain käyviä asiakkaita on paljon. Hän pitää vakituista asiakaskuntaa yhtenä paikallisen apteekin vahvuuksista.

– Pystymme palvelemaan täällä moni­puolisemmin ja kokonaisvaltaisemmin, kun tunnemme ihmiset ja näemme heidän resepti- ja lääkehistoriansa. Satunnaisia asiakkaita on vähän. Tilanne on aivan erilainen jo vaikkapa Eurajoella.

Rauhallisen maalaiskylän apteekissa ovi käy tasaiseen tahtiin. Maria Kartano kertoo, että eilen apteekista haettiin peräti sata reseptilääkettä.

Saarelaisen kolme apteekkia tekevät tiivistä yhteistyötä. Lääkkeitä ja muita tuotteita kulkee päivittäin toimipisteiden välillä.

– Käytännössä meillä on kaikkien valikoima ja varastot käytössä. Tunnissa saamme tarvittaessa täydennystä, Saarelainen sanoo.

Myös asiakkaat ovat oppineet tilaamaan tuotteita.

– Erikoisemmista voi soittaa ja varmistaa. Ellei ole, viimeistään seuraavaksi päiväksi saa, tietää kuukausittaiselle apteekkireissulleen poikennut syntyperäinen panelialainen Kari Katila.

Paha juttu, jos apteekki lähtee

Monet panelialaiset pelkäävät terveys- ja apteekkipalveluidensa puolesta. Mitä sitten, jos apteekkia ei olisikaan kylällä?

– Se olisi monelle vaikeaa. Täällä asuu paljon ihmisiä, joilla ei ole autoa. Kun julkista liikennettäkään ei ole, pitäisi ajaa taksilla tunnin reissu joko Euraan, Eurajoelle tai Harjavaltaan. Nyt apteekkiin pääsee vanhustentalosta tai keskustan rivitaloista pyörällä tai vaikka rollaattorilla. Myös moni lapsiperhe on päivisin ilman autoa, Pirkko Kylänpää pohtii.

Apteekki tarkoittaa kyläläisille lääkkeiden ja apteekkituotteiden lisäksi myös palvelua ja asiantuntemusta.

– Jos lääkkeet pitäisi hakea maitokaupasta, kuka silloin vastaisi turvallisuudesta, Kari Katila ihmettelee.

– On tärkeää, että osaava henkilökunta varmistaa ja neuvoo. Tuotteista pitää tarvittaessa voida kysyä ammattilaiselta.

Paneliassa lähipalveluja on vielä hyvin: löytyy kauppa, pankki, terveysasema ja monia erikoisliikkeitä. Muutama vuosi sitten kylään rakennettiin talkoilla oma jäähalli. Tyhjääkin liiketilaa on, muun muassa eläinlääkäri lopetti hetki sitten apteekin naapurista.

Kyläläisten talkoohengellä lienee roolinsa kylän vireydessä. Katila sanoo oman kylän palveluiden suosimisen olevan omantunnon kysymys.

– Palvelut säilyvät sillä, että niitä käytetään.

Vastuuta paikallisten hyvinvoinnista

Tiiviissä kyläyhteisössä paitsi puolustetaan palveluja, myös välitetään naapurista. Yhteisöllisyys ja vastuu asiakkaista näkyy myös apteekissa.

– Kun tuntee ihmiset ja tietää elämäntilanteet ja sairaudet, pystyy palvelemaan todella henkilökohtaisesti. Jos näkee tutun asiakkaan väsyneenä, alkaa miettiä, miten voisi auttaa, Maria Kartano sanoo.

Kartano on muun muassa käynyt kertomassa ravintoliuosten hyödyistä Kiukaisten vanhustentaloissa ja hoitokodeissa. Palaute on ollut positiivista. Marja Saarelainen puolestaan käy paikallisissa kerhoissa ja järjestöissä pitämässä asiantuntijaluentoja. Toisinaan hän on ottanut myös tutun lääkärin mukaan.

– Marjan ja apteekin puheenvuoroja pidetään tärkeinä, tietää ukkokerhoksi itseään kutsuvassa porukassa mukana oleva Katila.

– Ihmiset luottavat meihin, joten velvollisuutemme on jakaa tietoa. Kyläläisten asiat ovat meille aidosti tärkeitä, Saarelainen perustelee.

Paneliassa apteekki on kiinteä osa kyläyhteisöä.

– Tämä on tärkeä paikka. Käyn joka viikko, omien lääkkeiden lisäksi hoidan anopin asioita. Joskus poikkean ihan vaan ohi ajaessa, pyörällä liikkuva Teuvo Saarelainen sanoo.

– Täällä kysytään kuulumiset ja neuvotaan kysymättäkin. Voi puhella mistä tahansa. Olisi se kauheaa, jos näitä ihania ihmisiä ei olisi täällä auttamassa, Pirkko Kylänpää huokaa.

Lisää tietoa

Kyläapteekki tuntee asiakkaansa

Apteekkari Marja Saarelainen pitää pienten taajamien apteekkien vahvuutena sitä, että henkilökunta tuntee asiakkaansa. Myös ongelmatilanteissa pystytään palvelemaan, kun asiakkaan reseptitiedot ja historia ovat apteekin järjestelmässä.

Kattavat asiakastiedot ja sähköinen resepti mahdollistavat myös sen, että asiak­kaan lääkkeitä tarkastellaan kokonaisuutena apteekkikäynnillä.

Panelian ja Kiukaisten apteekeissa onkin tapana käydä aina läpi asiakkaan lääkkeet ja päivittää tilanne. Jos tiedoista näkyy, että asiakkaan hakemaa lääkettä pitäisi laskennallisesti vielä olla, pyydetään katsomaan kotoa. Vastaavasti pian loppuvaa lääkettä ehdotetaan ottamaan mukaan apteekista jo valmiiksi. Tarvittaessa kehotetaan varaamaan aika lääkärille tai laitetaan resepti uusittavaksi.

Sähköinen resepti on helpottanut apteekkien asiakaspalvelua erityisesti kesällä. Paneliassakin terveysasema toimii kesällä kaksi kuukautta ilman lääkäriä, mutta sähköisenä reseptinuusinta onnistuu silloinkin apteekin kautta.

Kiukaisissa ei ole terveysasemaa ollenkaan, joten apteekki hoitaa suurimman osan reseptien uusinta­pyynnöistä ympäri vuoden.

Asiakkaansa lähes henkilökohtaisesti tuntevat apteekit voivat erikoistua asiakas­kuntansa mukaan ja tarjota juuri niitä tuotteita, joita kyseisessä kylässä kaivataan. Kiukaisissa suurin osa asukkaista on vanhuksia, sillä kylässä sijaitsee kunnan vanhustentalo ja palvelukoteja. Siellä onkin erikoistuttu muun muassa vanhuksille hyödyllisiin ravintoliuoksiin.

Vakioasiakkaille voidaan satunnaisia kävijöitä paremmin suositella juuri heille sopivia tuotteita. Välillä voidaan soittaa tutulle lääkärille ja varmistaa asioita. Paneliassa ja Kiukaisissa lääkkeet toimitetaan Saarelaisen mukaan apteekista tarvittaessa vaikka kotiin asti.

Teksti Ella Koota, kuvat Miikka Kiminki

Julkaistu Terveydeksi! 3/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU